Değerli ENDEKS24 okurları merhaba,  

Halka arz yatırımcılarını biraz geriye götüreyim. Ziraat GYO 28-29-30 Nisan 2021 tarihlerinde 1,173 milyar adet hisseyi 1,60 TL fiyatla halka arz etti. Hisse şu anda 26,94 TL fiyata ulaştı. Sizlere hissenin ne kadar çok kazandırdığını anlatmayacağım. Halka arz sırasında hakim ortak olan Ziraat Bankası dedi ki; halka arz teşviki uygulayacağım ve hisselerini 33 gün süreyle aralıksız elinde tutan yatırımcılara eğer isterlerse paylarını 1,63 TL fiyat üzerinden tarafıma geri satma hakkı veriyorum. Ve bu taahhüt payların %100'ünü kapsayacak şekildedir. Yani siz halka arza katılıyorsunuz; örneğin beklentileriniz karşılanmadı, ummadığınız bir piyasa şartları vs. oluştu, 33 gün sonunda hisselerinizi hiç kayıpsız hatta 3 kuruş kârla geri satabiliyorsunuz (1 aylık faiz ve enflasyonu hesaba katarsak da kafa kafaya kabul edelim, ince hesaplara gerek yok).

Yıllardır kaç tane halka arz yapıldı, hangileri karşımıza böyle çıktı??? Bir çoğu halka arz furyasında 'fiyat istikrarı bile yapmam' dedi ama yatırımcılar yine de sıraya girdi. İnanın şu anda halka arza çıksa asla satamayacak şirketler borsada yerini aldı. Bazı halka arzlarda 'Fiyat istikrarı planlanmaktadır' sloganıyla yatırımcılar bana göre kandırıldı, çünkü halka arz fiyatı altından alım bile yapmadılar ve/veya göstermelik aldılar. Fiyat istikrarı konusu benim için fasa fisodur. Çünkü; yapar, yapmaz, az yapar vs. hiçbir garantisi yoktur, tamamıyla halka arz öncesi 'yatırımcıların yanındayız' ayaklarıdır. Yatırımcının yanında olmak böyle olmaz, Ziraat'in yaptığı gibi olur. Taşın altına elini sokmamış, gövdesini sokmuş!

Aralarda ve son zamanlarda kısa süreli de olsa hisse geri alım taahhüdü verenlere rastlamadık değil! Halka arzlarda fiyat istikrarı yerine hisse geri alım taahhüdü veren şirketleri tercih etmek gerekir. Çünkü hisse geri alım taahhüdü verildiği zaman halka arz fiyatından günlük olarak sisteme alış emri girilmesi mecburidir. Öyle fiyat istikrarı gibi boş söylemlerden, yatırımcıyı kandırmaktan ibaret değildir.

Halihazırda 2024 yılından kalan ve bu yıl halka arz edilen şirketlerden halka arz fiyatının %50 altında işlem gören şirketler var. Hani yüksek oranlı halka arz iskontoları vardı? Yüzdelik indirimler havalarda uçuşuyordu??? Bu fiyatlar düzelmeden yeni yatırımcılar borsaya gelir mi? Ya da yeni halka arzlara katılır mı? Birde bu yatırımcılar için, X şirketinin halka arzına girmeseydi, sonradan almasaydı vs. gibi söylemler oluyor. Doğrudur, ben de yüzlerce defa bunları dile getiriyorum, ‘her halka arza katılmayın, seçici olun’ diyerek ama birde olaya şuradan bakalım. ‘Girmeseydi, katılmasaydı’ iyi tamam da, 100 birimlik yeni halka arz hisseleri kısa bir sürede nasıl 50-60 birimli fiyatlara düşüyor, bunları irdeleyen veya sorgulayan yok mu? Örneğin, halka arzı yapan aracı kurumların hazırladığı fiyat tespit raporlarının niçin kanuni olarak hiçbir bağlayıcılığı yok?

Halka arza çıkacak patronlar rahmani mi, şeytani mi? Yatırımcının yanında mı? Değiller mi? Hissenin halka arz fiyatı ve çarpanları uygunsa niçin geri alım taahhüdü vermeye korkuyorsunuz? Neden fiyat istikrarı bile planlamıyorsunuz? Ziraat GYO gibi olmasından vazgeçtik de taşın altına niçin elinizi uzatmıyorsunuz? SPK’nın tüm kolaylaştırmalarına rağmen fiyatı yarıya inmiş hisselerde neden hisse geri alım programı açıklamıyorsunuz?

Son halka arzlardaki yaşanan büyük kayıplar, katılımcı azlığı ve piyasa konjoktürü SPK'yı halka arzları durdurmaya itti. Ama yine hata yapılıyor yarın öbür gün birden fazla şirketlerin onayı aynı bültenlerde birlikte çıkacak. Takip ediyorsunuzdur sizlerle taslak izahnameleri paylaşıyorum, sürekli olarak yeni halka arz başvuruları var ve de SPK'da bir yığılma oluştu. Yeni başvurulara belki de onay süresi gelene kadar en az 6-12 ay süre geçecek.

Sermaye piyasalarının gelişmesini, yeni yatırımcıların borsaya gelmesini istiyorsak otoritelere çok daha fazla iş düşüyor.

ATA CAN @Gercek_Borsaci