Değerli ENDEKS24 okurları merhaba,

Halka arzlar son aylara kadar iyi geldi, hatta güzel bir trend oluşmuştu. Oluşmuştu diyorum son birkaç şirketin halka arz fiyatının altına sert geri çekilmesi, taban yemeleri sonunda halka arzcı kesimden yüksek miktarda borsadan çıkış olduğunu MKK verilerinden anladık. Günümüzde halka arzlara çok rağbet varken, anlayan anlamayan herkes yeni hisselere saldırıyorken makarayı biraz geriye saralım, geçmişe bakalım istiyorum.

Ekonomik konjonktür ve talep yetersizliği sebebiyle;

BEYMEN, DEFACTO ve PENTA TEKNOLOJİ şirketleri yeterli talep gelmediği gerekçesiyle 2018 yılında halka arzlarını iptal edip/ertelemişti.
MAVI (MAVİ GİYİM) hissesi 2017 yılında fiyat aralığı 43-51 TL iken halka arz nihai fiyatı 43 TL oldu.
SOKM (ŞOK MARKETLER) hissesi 2018 yılında fiyat aralığını 12.00-14.40 TL arasında ilan etti fakat sonradan 10.00-10.50 TL’ye indirdi. Halka arz nihai fiyatı 10.50 TL oldu.
MPARK (MEDICAL PARK HASTANELER GRUBU) hissesi 2018 yılında fiyat aralığını 24-28.80 TL arasında ilan etti fakat sonradan 19-20 TL’ye indirdi. Halka arz nihai fiyatı 19 TL oldu.

Lütfen fiyat aralıklarına çok iyi bakın, nereden nereye indirilmek zorunda kaldılar.

Günümüzde halka arz edilen çoğu şirket yüksek çarpanlarla halka arz ediliyor. Yani şirketler ve aracı kurumlar yüksek fiyatlarla karşımıza geliyorlar. Gelmelerin bir numaralı sebebi şirketlerin daha ne yaptığını bilmeden, incelemeden, gözü kapalı satın almaya çalışan hazır müşterilerinin olmasıdır. Sürekli uyarıyorum, seçici olun diye! Son 2-3 halka arz hissesinde bu işlerin böyle gitmediği sonunda anlaşıldı. Ama kabahati kimsede aramayın, kendinize bakın, biraz öz eleştiri yapın.

Büyük halka arzlarda oransal dağıtım yöntemini SPK kararıyla mecburen rafa kaldırdılar artık sadece bireysele EŞİT dağıtım diyorlar ama dikkat edin sadece bireysele!!! Ayrıca yanlış biliniyor, kurumsala da oransal dağıtım yöntemi diyenler var. Hayır, kurumsala diledikleri gibi dağıtırlar, isterse 1 adet isterse de 1 milyon adet verirler, istemediklerine hiç vermeyebilirler (SPK, kurumsallara dağıtımda maksimum oran ve bazı kurallar getirdi ama yeterli değil. Ayrıca kurumsal tarafta %5 üstü haricinde de kimin ne kadarlık hisse aldığının detayının paylaşılması gerekiyor). Eskiden yabancı peşinden koşarlardı onlar da işlerine gelirse varlar gelmezse yoklar. Yurt içi kurumsallarda uyanık, kim kaldı geriye mal satılacak: Küçük Yatırımcı!
Yabancılar ve kurumsallar hiç o yüksek fiyatlarla hisse alır mı? Alırsa da çoğu göstermelik alır, fiyatı yukarı çekip ilk fırsatta da birçoğu malını kusar.

Nadiren de olsa fiyat aralığı yoluyla talep toplama yöntemi ile karşımıza gelenler var. Bilip bilmeden kesin alım yapmak için tavan fiyatla bu arzlara talep gönderiyorsunuz. Hal böyle olunca şirketlerin ve aracı kurumların ekmeğine yağ sürüyorsunuz. Halka arz iskontolarına bakınız artık yok denecek kadar az, hele ki tavan fiyatlarda zaten yok gibi bir şey. Ayak oyunlarıyla yüksek iskonto gösterenlere de itibar etmeyiniz. Gerçekten durum öyle mi???
Son dönemde halka arz edilen hisseleri bırakın tavan yapmayı, arz fiyatını göremeyenler dahi var, sonuçlar ortada. Zirveleri görüp kamikaze olanlar var, sonra küçük yatırımcı ah vah çekiyor ama hiç kusura bakmasınlar. Her filmin bir sonunun olduğunu unutmayın, fırsatlar hiç bitmiyor. Borsada bırakın yeni halka arz şirketlerini, işlem gören koca dev firmalar ederinin yarısına, alan yok, bakan yok.

ATA CAN @Gercek_Borsaci