6 Mart 2024 tarihinde ABD Enerji Bilgi İdaresi (EIA) Ham Petrol Stokları Verisi açıklandı. Açıklanan Ham Petrol Stokları Gerçek 1,367 Milyon olarak kayıtlara geçti. Bir önceki açıklanan Ham Petrol Stokları verisi ise 4,199 milyon. Burada ciddi bir petrol stok sorunu yaşandığını çok rahat görebiliyoruz. 

Veri açıklanmadan öncesinde bazı tahminciler tarafından yapılan tahmin 2,741 Milyon idi.  Çünkü daha önceki açıklanan verinin 4,199 Milyon olması ve Rusya – Ukrayna savaşı aynı zamanda Kızıldeniz’de Husilerin petrol gemilerine saldırması ve Kızıldeniz -İsrail – Hamas olaylarının tırmanması petrolde bazı dengelerin bozulmasına sebep oldu.

Geçtiğimiz hafta sonu Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya liderliğindeki ortakları, birleşik üretim kesintisi anlaşmasını ilk çeyreğin sonuna kadar uzatma kararı aldı. Bu karar ile petrolde ciddi yükseliş beklentisi olsa da petrol fiyatları stabil kalmayı başardı. Petrol verileri beklenen stok değerlerinde azalma beklenenden fazla olduğunu verilerle değerlendirdiğimizde petrol fiyatlarında küçükten yükseliş sinyalleri vermeye başladığını görebiliyoruz.
OPEC lideri Suudi Arabistan, ekonomisini çeşitlendirmek için milyarlarca dolar harcıyor. Önceki milyarların geldiği yerde, yani petrolde çok daha fazla milyara ihtiyaç olacak. Birkaç yıl önce, varil başına 80 dolarlık bir Brent ham fiyatı Riyad'ın bütçesini dengelemesi için yeterliydi ancak son birkaç yılın enflasyon trendleri ve tüm bu oran artışları göz önüne alındığında, bu dengeleme için daha yüksek Brent'e ihtiyaç duyabilir.

Suudi Arabistan'nın ulusal petrol ve doğalgaz şirketidi olan Aramco  (Saudi Arabian Oil Company) Avrupalı ​​alıcılar için fiyatlarını varil başına 0,60 ile 0,70 dolar arasında düşürdü. Amerika Birleşik Devletleri'ne yapılan satışların fiyatları neredeyse değişmedi. 

Fiyat artışı, petrol endüstrisindeki bazı kişilerin Suudilerin varil fiyatlarını Mart ayından itibaren değiştirmeyeceği yönündeki beklentilerine rağmen gerçekleşti.

Asıl kafaları karıştıran ise, çoğu analistin normalde petrol ve gaza olan talebi azaltma eğiliminde olan yavaş ekonomik büyüme nedeniyle petrol fiyatlarının yıl boyunca şu anki seviyelerinde kalmasını bekliyor olması. Yani petrolde olan baskıyı biliyor olsak da bunu yık sonuna kadar yapabileceklerini düşünmüyor olmamdır. Bu kadar uzun süre petrol baskılanamayacak ve bunu başaramayacaklarını düşünüyorum. O sebeple petrolün grafiğine bakacak olursak bize grafiğin ne söylediğini teknik olarak cevaplayabiliriz.

16 Temmuz 2008 yılında tarihi zirvesi olan 147,60 doları 7 Mart 2022 yılında 138 dolar ile ikinci yükseliş hareketini yaparak tarihi zirveyi kıracak mı acaba sorularının cevabını kıramayarak verdi. Bugün gündem petrol konusunda sürekli gündemi değiştirmeyen savaş haberleri ile grafikte kırılım aşamasına gelindiğini görebiliyoruz.
Veri9

Grafiğin solunda son grafik oluşumlarını içine dahil eden mavi renkli trend çizgileri ile düşen kanallar mevcut. Olası yükseliş hareketleri gerçekleşir ise, üst mavi çizginin üzerine çıkması durumunda sarı alandan yükselerek çanak formasyon oluşumu gerçekleştirmeye çalışacak ve yeşil alan içerisine girmesi beklenecek. 

Yeşil alan içerisine girmesi 16 Temmuz 2008 yılında tarihi zirvesi olan 147,60 doları geçmesini bekleriz. Bu gündemler oluşan grafiklerin öngörüsünde bulunacak olursak zirvelere hazırlıklı olmalıyız. Aynı şekilde ABD enflasyon verileri ve FED yetkililerinin açıklamalarına rağmen endekslerde tarihi zirvelerin kırılması ve sert yükselişlerin başlaması ile altında belirli bir süre düşüş baskısı oluşturulabileceğini beklerken altın tarihi zirveleri kırmaya devam ettiğini gördük. Petrol içinde benzer yükselişleri konuşabiliriz ilerleyen zamanda yükselişler devam ederse elbette.