Dünya gazetesi yazarı Talha Apak, bugünkü köşe yazısında Türkiye’nin mevcut vergi sisteminin karmaşıklığına ve beyan sürelerinin yoğunluğuna dikkat çekerek, geçici vergi beyannamelerinin yılda bir kez verilmesi gerektiğini vurguladı. Apak, mevcut sistemin hem mükellefler hem de meslek mensupları için ciddi bir yük oluşturduğunu belirtti.

Aylık, üç aylık ve yıllık beyanlar karmaşayı artırıyor

Türkiye'de mevcut vergi sisteminde her ay onlarca farklı vergi için beyanda bulunulması gerekiyor. Aylık beyanlar arasında muhtasar ve prim hizmet beyannamesi, KDV, ÖTV, damga vergisi ve özel iletişim vergisi gibi pek çok başlık yer alıyor. Buna ek olarak üç aylık ve yıllık olarak da çeşitli beyan yükümlülükleri bulunuyor.

Apak, bu kadar çok sayıda ve farklı zaman dilimlerine yayılan beyanların işletmeler için takip ve uyum açısından zorluk yarattığını ifade etti.

Geçici vergi sistemi yeniden yapılandırılmalı

Yılda dört kez verilen geçici vergi beyannamelerinin, diğer vergi beyanlarıyla çakıştığını belirten Apak, bu durumun her dönem süre uzatımı taleplerine yol açtığını söyledi. Son dönemde son üç aylık geçici vergi beyanının kaldırılmış olmasının geçici bir çözüm olduğunu hatırlatan Apak, yapısal bir değişikliğe gidilmesi gerektiğini vurguladı.

Yazarın önerisine göre, geçici vergi yılda sadece bir kez, Haziran sonu itibarıyla beyan edilmeli ve Temmuz sonuna kadar ödenmeli. Bu sayede daha sağlıklı muhasebe kayıtları oluşacak ve vergi beyanı daha düzenli hale gelecek.

Bordrolular sistemin en şeffaf kesimi

Mevcut vergi sisteminde en düzenli işleyen kesimin bordrolu çalışanlar olduğunu belirten Apak, maaşlar ödenmeden verginin kesilip beyan edilmesinin bu şeffaflığı sağladığını ifade etti. Ancak, özel sektörde net maaş üzerinden yapılan sözleşmeler nedeniyle resmiyette düşük ücret bildirimlerinin sürdüğüne dikkat çekti. Bu sorunun önüne geçmek için sözleşmelerin elektronik ortamda yapılarak doğrudan idareye bildirilebileceğini önerdi.

Tek beyan modeli ile vergi yükü azaltılabilir

Apak'ın önerileri arasında öne çıkan bir diğer konu ise, tüm vergisel işlemlerin tek bir beyannameyle bildirilmesi. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için önemli kolaylık sağlayacak bu sistemle, hem takip kolaylaşacak hem de beyan hataları azalacak. Apak, tüm tarafları memnun edecek bu sadeleştirmenin hem vergi tahsilatını artıracağını hem de denetimlerin daha etkin yapılmasını sağlayacağını belirtti.