Petrol piyasası yeni haftaya sınırlı hareketle başladı. ABD ile İran arasında süren nükleer görüşmeler ve Çin’den beklenen önemli ekonomik veriler yatırımcıların temkinli davranmasına yol açtı.
Brent ham petrol vadeli işlemleri, pazartesi günü 5 sent düşerek varil başına 65,36 dolara gerilerken; ABD Batı Teksas (WTI) tipi ham petrol 3 sentlik artışla 62,52 dolara yükseldi. Her iki kontrat da geçen hafta %1'in üzerinde değer kazanmıştı.
ABD-Çin ticaret ateşkesi petrol piyasasını destekliyor
Petrol fiyatlarının yatay seyretmesinde, dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ile Çin’in 90 günlük ticaret ateşkesi anlaşması etkili oldu. Anlaşma kapsamında gümrük vergilerinde indirime gidilmesi bekleniyor.
Analistler, Çin’in gün içinde açıklayacağı sanayi üretimi gibi verilerin, piyasa beklentileri açısından belirleyici olabileceğini vurguluyor. ANZ Bank tarafından yayımlanan notta, “Herhangi olumsuz bir veri, ticaret ateşkesinden doğan iyimserliği zayıflatabilir” denildi.
İran görüşmelerine dair belirsizlik devam ediyor
Petrol fiyatları üzerinde etkili bir diğer başlık da ABD ile İran arasında süren nükleer görüşmeler. ABD Özel Temsilcisi Steve Witkoff, İran ile olası bir anlaşmanın uranyum zenginleştirme yasağını içermesi gerektiğini vurguladı. Bu açıklama, Tahran yönetiminin tepkisini çekti.
IG Piyasa Analisti Tony Sycamore ise İran’ın nükleer hedeflerinden vazgeçmesinin gerçekçi olmadığını belirterek, “İran'ın vekil gruplarının zayıflaması, süreci daha da karmaşık hale getiriyor” yorumunu yaptı.
Avrupa’da yeni bir jeopolitik risk: Estonya-Rusya gerilimi
Avrupa’da ise enerji piyasalarını etkileyebilecek yeni bir gelişme yaşandı. Rusya’nın, Estonya limanından ayrılan Yunanistan’a ait bir petrol tankerine el koyması, Moskova ile Tallinn arasında diplomatik tansiyonu artırdı.
ABD’de sondaj faaliyetleri düşüşte
ABD'de petrol üretim faaliyetleri geçen hafta azaldı. Ülkedeki aktif petrol sondaj kulesi sayısı bir adet düşerek 473’e geriledi. Bu rakam, Ocak ayından bu yana görülen en düşük seviye olarak kaydedildi.