Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandıracak yeni yasal düzenlemelerde sona gelindiğini açıkladı. "Süper izin" olarak adlandırılan torba kanunun bu hafta içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sevk edilmesi bekleniyor.

Tancan, 3. Enerji Depolama Sistemleri Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, yeni düzenlemenin özellikle depolamalı rüzgar ve güneş enerjisi projeleri için gerekli izin ve onay süreçlerini sadeleştireceğini belirtti.

Enerji talebi hızla artacak

Dijitalleşme, yapay zeka, veri merkezleri ve bina elektrifikasyonunun etkisiyle enerji tüketiminin hızla artacağını belirten Tancan, 2035 yılına kadar elektrik talebinin yıllık ortalama yüzde 3,5, 2055'e kadar ise yüzde 5,12 artacağını öngördü. Talebin 2055’te 1406 teravatsaat seviyesine ulaşması bekleniyor.

Türkiye’nin elektrik kurulu gücünün Nisan 2025 itibarıyla 118 bin 668 megavat seviyesine çıktığını ve bunun yüzde 60,6’sının yenilenebilir kaynaklardan sağlandığını ifade eden Tancan, 2035 hedeflerinin ise çok daha yüksek olduğunu vurguladı.

80 milyar dolarlık yatırım planı

Bakan Yardımcısı Tancan, 2035 yılına kadar güneş enerjisinde 76.900 megavat, rüzgar enerjisinde ise 43.100 megavat kurulu güce ulaşılmasının planlandığını, bu hedefler doğrultusunda yaklaşık 80 milyar dolarlık yatırım alanı oluşacağını belirtti.

Tancan, bu kapsamda esnek şebeke altyapısına, büyük veri analitiği çözümlerine ve dijital teknolojilere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Depolama sistemleri ön planda

2025 yılı itibarıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, toplamda 35 bin megavatsaatten fazla kapasiteli depolamalı GES ve RES projelerine önlisans verdi. Ayrıca 150 megavatsaati aşan projelere üretim lisansları da sağlandı.

Tancan, 2035 yılına kadar 7,5 gigavat elektrik depolama, 5 gigavat yeşil hidrojen üretimi ve 5 gigavat deniz üstü rüzgar santrali hedeflerinin bulunduğunu vurguladı. Her yıl 2 bin megavatlık YEKA yarışmalarının da sürdürüleceğini söyledi.

“Enerji depolama artık tercih değil”

Enerji Depolama Sistemleri Derneği (EDSİS) Başkanı Can Tutaşı da yaptığı açıklamada, enerji depolamanın artık tercih değil, zorunluluk haline geldiğini belirterek, “Yenilenebilir kaynakların artan payı ve dağıtık şebeke sistemleri, depolamayı sektörün vazgeçilmezi haline getirdi” dedi.