Geçen hafta yabancı yatırımcılar, Türkiye tahvil piyasasına 2.8 milyar dolar giriş yaparak 29 Mart 2013'ten bu yana en yüksek seviyeyi kaydetti. Sıkı para politikası ve kamuda tasarruf tedbirlerinin yanı sıra enflasyondaki düşüş beklentileri, bu artışta etkili oldu.

Tahvil Piyasasına Büyük Giriş

Merkez Bankası verilerine göre, yabancı yatırımcılar 10 Mayıs haftasında devlet iç borçlanma senetlerinde 2.8 milyar dolarlık net alım yaptı. Bu girişle birlikte yabancıların tahvil stokundaki payı %4.7’ye yükseldi, bu da son 3 yılın en yüksek seviyesi oldu. Düşük faiz politikası ve makroihtiyati tedbirlerle son iki yılda tahvil fiyatlamaları piyasa normallerinden ayrışmış, yabancı yatırımcı TL tahvillerden çıkış yapmıştı. Ancak yeni ekonomi yönetimiyle birlikte geleneksel para politikalarına dönüş, bu varlıklardaki fiyatlamaları normalleştirdi ve yabancı yatırımcıları çekti.

Ekonomi ve Para Politikaları

Merkez Bankası ve ekonomi yönetiminin sıkı para politikasına bağlı kalması ve makroihtiyati tedbirlerin kaldırılması, yabancı yatırımcıların TL varlıklara olan ilgisini artırdı. Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, özellikle kısa vadeli tahvillere büyük ilgi var. Yüksek faizli tahvillerin ileride ciddi sermaye kazancı sağlayabileceği belirtilirken, 2 yıllık gösterge tahvil faizi mayıs başında %45 seviyelerinden %42.6'ya, 10 yıllık gösterge tahvil faizi ise %28.9’dan %27.4 seviyesine geriledi.

Ekonomist Görüşleri ve Rezerv Artışı

QNB Finansbank Baş Ekonomisti Erkin Işık, enflasyonun düşeceğine yönelik beklentilerin, ABD tahvil faizlerindeki gerilemenin ve swap işlemlerinde limitlerin dolmasının tahvillere ilgiyi artırdığını belirtti. Ayrıca, Merkez Bankası’nın toplam rezervleri 10 Mayıs haftasında 7.75 milyar dolar artarak 134.4 milyar dolara çıktı. Bu artış son 3 yılın en yüksek haftalık rezerv artışı oldu. Kur korumalı mevduatlar ise aynı haftada 36.4 milyar TL düşerek 2.2 trilyon TL’nin altına geriledi.

Editör: Halit Alptekin