Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), önümüzdeki 10 yıla damga vuracak üretim planlarını açıkladı. Genel Müdür Mehmet Demiroğlu, 2034’e kadar 500 KAAN, 600 ANKA ve 350 ATAK üretileceğini duyurarak, Türkiye’nin savunma sanayisinde küresel ölçekte daha güçlü bir konuma taşınacağını vurguladı.
Seri üretimle küresel güç olma vizyonu
TUSAŞ’ın Kahramankazan Tesisleri’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Demiroğlu, şirketin gelecek vizyonunu kamuoyuyla paylaştı. KAAN, HÜRJET, ATAK ve ANKA gibi stratejik platformların yanı sıra GÖKBEY ve AKSUNGUR’un da yüksek adetlerle üretileceğini ifade etti.
Demiroğlu, “Bu üretim adetleri bugüne kadar yaptıklarımızın çok ötesinde. Hedefimiz sadece iç pazarı değil, küresel pazarı da güçlü şekilde beslemek” dedi.
HÜRJET için NATO hedefi
TUSAŞ, Türk Hava Kuvvetleri’ne 16 adet HÜRJET teslim edecek. İlk uçaklar 2027’nin başında envantere girecek. Şirketin uzun vadeli hedefi ise HÜRJET’i NATO’nun eğitim uçağı yapmak. Bu kapsamda İspanya ile yapılan iş birliğinin kritik rol oynayabileceği belirtiliyor.
ANKA-3’ün iç silah yuvasından atış yapabilen ilk yerli İHA olduğunu vurgulayan Demiroğlu, bu platformun 2026’da seri üretime geçeceğini ve 2027’de ilk teslimatların yapılacağını duyurdu.
KAAN’a uluslararası ilgi artıyor
Milli muharip uçak KAAN’ın ilk üç prototipi 2025-2026 döneminde gökyüzüyle buluşacak. Uçağa Suudi Arabistan, Endonezya ve bazı Asya ülkeleri yoğun ilgi gösteriyor. Demiroğlu, 2028 sonunda Türk Hava Kuvvetleri’ne teslimatların başlayacağını açıkladı.
PD170 motoruyla ANKA ve AKSUNGUR İHA’larının 40 bin fit irtifaya çıktığını belirten Demiroğlu, “Bu, dizel bir motorla dünya çapında önemli bir başarıdır” dedi.
Ciro hedefi: 12 milyar dolar
TUSAŞ, 2024 yılında 4,3 milyar dolar ciro hedefliyor. 2034 için ise bu rakamın 12 milyar dolara çıkarılması planlanıyor. Demiroğlu, Cezayir, Nijerya, Suudi Arabistan ve Brezilya gibi pazarlarda yeni ofisler açılacağını, halihazırda Amerika, Avrupa ve Asya’da birçok ülkede aktif olduklarını belirtti.
“Her uçakta TUSAŞ imzası var”
Boeing ve Airbus gibi dünya devlerine parça tedarik eden TUSAŞ, 400’ü aşkın yüksek teknoloji üretim tezgahında faaliyet gösteriyor. Şirket, 125 millileştirme projesini hayata geçirirken, 330’dan fazla proje de sürüyor. Demiroğlu, bu çalışmalarla her yıl 1 milyar doların Türkiye’de kalacağını vurguladı.