Roche ve BioNTech’in pankreas kanseri için geliştirdiği deneysel aşının uygulandığı hastaların yarısının, üç yılı aşkın süredir hastalıksız yaşamını sürdürdüğü açıklandı.

Bilim insanları, bu tedaviye yanıt veren hastaların, bağışıklık sistemlerinin kanser hücrelerinin ürettiği mutasyona uğramış proteinleri tanıyabildiğini ve bunlara saldırabildiğini belirtiyor.

Aşı nasıl çalışıyor?

Elçi RNA (mRNA) tabanlı kanser aşısı autogene cevumeran, her hastaya özel olarak modifiye ediliyor. Bu aşı, bağışıklık sistemine tümör hücrelerini tanımayı öğreterek kanserle savaşmasını sağlıyor. Çalışmaya katılan hastalar önce ameliyat edildi, ardından aşı, Roche'un bağışıklık terapisi Tecentriq (atezolizumab) ve son olarak kemoterapi uygulandı.

Bilim insanlarının Nature dergisinde yayımladığı bulgulara göre, 16 hastanın sekizinde aşının etkili olduğu görüldü. Ortalama 3,2 yıllık takip sürecinde sekiz hastadan altısında kanserin yeniden gelişmediği tespit edildi.

Bazı hastalar neden yanıt vermedi?

Araştırmacılar, aşının neden yalnızca bazı hastalarda etkili olduğunu henüz tam olarak bilmiyor. Ancak nüks yaşayan iki hastanın, diğerlerine kıyasla daha zayıf bir bağışıklık tepkisi gösterdiği belirlendi.

Çalışmanın sonuçları, pankreas kanseri gibi agresif hastalıklar için yeni nesil aşı bazlı tedavilerin umut vaat ettiğini gösteriyor. Ancak bilim insanları, daha geniş çaplı araştırmalara ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor.