Parasal sıkılaştırma politikalarıyla yavaşlayan ekonomik faaliyetlere rağmen Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dar tanımlı verilerinde işsizlik oranı mart ayında yüzde 7,9’a geriledi. Ancak Dünya gazetesi yazarı Naki Bakır’a göre iş aramaktan umudunu kesen ve eksik istihdamda bulunan milyonlarca kişi resmî istatistiklerde yer almadığı için gerçek işsizlik oranı yüzde 28,8’e ulaştı.
Dar tanımlı işsizlik geriledi ama tablo eksik
TÜİK’in Hane halkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre işsiz sayısı mart ayında 2 milyon 807 bin olarak açıklandı. Mevsim etkisinden arındırılmış bu verilerle işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,3 puan düşerek yüzde 7,9 oldu. Bu, son 25 yılın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti. Ancak Bakır, bu oranın sadece aktif iş arama faaliyetinde bulunan kişileri kapsadığını ve geniş tanımda yer alan milyonlarca kişinin bu orana yansımadığını vurguladı.
Örtülü işsizlik alarm veriyor
TÜİK’in aynı veri setinde yer alan potansiyel işgücü ve eksik istihdam kategorilerinde 11 milyon 730 bin kişi yer aldı. Buna göre işbaşı yapabilecek durumda olduğu halde iş aramayan, aktif arama yapmadığı için ‘işsiz’ sayılmayan ya da haftalık çalışma süresi yeterli olmayan kişiler dahil edildiğinde, toplam işsiz sayısı 11,7 milyonu aştı. Bu da oran bazında yüzde 28,8’lik gerçek işsizlik anlamına geliyor.
Kadınlar ve gençler daha dezavantajlı
Kadınlar arasında işsizlik oranı yüzde 10,6 olurken, erkeklerde bu oran yüzde 6,5 seviyesinde gerçekleşti. Genç işsizlik oranı ise yüzde 15,1 olarak açıklandı. Kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 31,9’da kalırken erkeklerde bu oran yüzde 66,9 seviyesinde.
İşgücüne katılım oranı yükselse de geniş tanımlı işsizlik artıyor
Mart ayında işgücüne katılım oranı yüzde 53,4’e yükselirken, istihdam oranı da yüzde 49,2 oldu. Ancak Bakır’ın değerlendirmelerine göre bu artışlar, örtülü işsizliğin büyümesini engelleyemedi. Eksik istihdam ve umudu kırılan potansiyel işgücü sayısında son bir yılda ciddi artış yaşandı.