OPEC+ ittifakı, haziran ayında petrol üretimini günlük 411 bin varil artırma kararı aldı. Bu artış, üst üste ikinci ay üretim yükselişi anlamına geliyor.
Cumartesi günü çevrim içi yapılan toplantı sonrası açıklama yapan grup, kararın piyasa temellerinin güçlü ve stokların düşük olmasından kaynaklandığını belirtti. Mayıs ayındaki artışın ardından gelen haziran kararı, toplamda üç aylık üretim artışını günlük 960 bin varile çıkarıyor.
Petrol fiyatları baskı altında
Brent ham petrol fiyatı, üretim artışlarının etkisiyle Cuma günü yüzde 1'in üzerinde düşerek 61,29 dolara geriledi. UBS analistlerine göre, OPEC+ kararı ve küresel talep endişeleri nedeniyle fiyatlardaki düşüş pazartesi günü de sürebilir.
Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump'ın, Suudi Arabistan'a üretimi artırma çağrısında bulunmasının da karar üzerinde etkili olduğu değerlendiriliyor. Trump’ın Suudi Arabistan ziyareti öncesinde gelen üretim artışı kararı, siyasi baskının etkisini gösteriyor.
Suudi Arabistan'dan üretim kotası vurgusu
OPEC+ kaynakları, Suudi Arabistan’ın üretim kotalarına uymayan Irak ve Kazakistan’a karşı daha katı adımlar atılması için bastırdığını aktardı. Suudi yetkililer, piyasayı daha fazla kesintiyle desteklemeye sıcak bakmadıklarını belirtiyor.
Kazakistan ise ulusal çıkarlarını öne çıkararak, OPEC+ hedeflerinden sapmaya devam ediyor. Nisan ayında ülkenin üretimi yüzde 3 düşmesine rağmen kotayı aştı.
Karar esnek ama kararlılık vurgusu güçlü
Kuveyt Petrol Bakanı Tarık Süleyman El-Rumi, kademeli artışların gerektiğinde durdurulabileceğini ya da iptal edilebileceğini belirtti. Ancak OPEC+ üyelerinin gönüllü artışlara hazır olduğu ve aşırı üretimi telafi etme kararlılığında olduklarının da altını çizdi.
OPEC+ ittifakı halen toplamda günlük beş milyon varillik kesinti uyguluyor. Bu kesintilerin büyük bölümü 2026 sonuna kadar yürürlükte kalacak. İttifakın bir sonraki tam kapsamlı toplantısı 28 Mayıs’ta yapılacak.