Ticaret Bakanlığı, Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde tüketici lehine önemli değişikliklere imza attı. Yeni düzenlemeler, 1 Ocak 2026 itibarıyla yürürlüğe girecek. En dikkat çekici yenilik ise, cayma hakkı kapsamında yapılan ürün iadelerinde kargo ücretinin artık tüketiciye yansıtılamayacak olması.
Kargo ücreti tüketiciden alınamayacak
Daha önce yürürlüğe giren ve tartışmalara neden olan “iade kargo ücreti tüketiciye ait” düzenlemesi, 28. Tüketici Konseyi’nde gelen talepler üzerine geri çekildi. Yeni uygulamayla birlikte, tüketicinin 14 gün içinde cayma hakkını kullanarak yaptığı iadelerde tüm kargo masrafları satıcı ya da sağlayıcı tarafından karşılanacak.
Elektronik ürünlerde cayma hakkı geri geldi
Cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayar gibi teknolojik ürünlerde cayma hakkının kaldırılacağı daha önce duyurulmuştu. Ancak tüketicilerden gelen yoğun tepkiler sonucu bu düzenlemeden de vazgeçildi. Artık bu ürünler için de 14 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeden iade hakkı kullanılabilecek.
Bu değişiklikle birlikte, tüketicinin hem daha fazla üründe cayma hakkı olacak hem de iadelerden kaynaklı ek maliyetlere katlanması gerekmeyecek. Bu durum özellikle internet üzerinden yapılan alışverişlerde tüketici güvenini artırması beklenen bir adım olarak değerlendiriliyor.
Ticaret Bakanlığı Tarafından Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde Tüketici Lehine Yeni Düzenlemeler Yapılmıştır
— T.C. Ticaret Bakanlığı (@ticaret) May 24, 2025
(24.05.2025) pic.twitter.com/Ah4G56bbdR
Arabuluculuk şartı da bilgilendirme formuna eklenecek
Yönetmelikte yapılan bir diğer önemli değişiklik ise arabuluculuk süreciyle ilgili. 1 Ocak 2026 itibarıyla, tüketiciyle yapılan mesafeli sözleşmelerde, belirli bir parasal limitin altındaki uyuşmazlıklarda mahkemeye gitmeden önce arabulucuya başvuru yapılması gerektiği bilgisi, ön bilgilendirme formunda yer almak zorunda olacak.
Bu düzenleme, hem tüketicinin yasal süreç hakkında daha bilinçli olmasını sağlayacak hem de uyuşmazlıkların daha hızlı çözülmesine katkı sunacak.