Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, NTV yayınında enflasyon ve ekonomiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Enflasyonun yıl sonunda %38'e ineceğini ve 2026'da tek haneli rakamlara ulaşılacağını belirtti.

Yılmaz, borsanın vergi düzenlemelerinden ne derece etkiler göreceğine dair de açıklık getirdi.

2026'da Tek Haneli Enflasyon

Yılmaz, enflasyonda tek haneli rakamları 2026'da yakalayacaklarını açıkladı. Bu hedef doğrultusunda ekonomik ve sosyal politikaların öncelikli olduğunu vurguladı. İstihdamı artırma ve depremle mücadele gibi konuların da gündemde olduğunu belirtti.

Bütçe ve Cari Açık Riski Bertaraf Edildi

Pandemi sonrası süreçte Türkiye'nin hızlı bir toparlanma yaşadığını ifade eden Yılmaz, deprem sonrası bütçe ve cari açık risklerinin bertaraf edildiğini söyledi. Ekonomik politikaların bu süreçte önemli bir rol oynadığını belirtti.

Enflasyonla Mücadelede Yeni Adımlar

Enflasyonla mücadelede geçiş dönemi adımlarının atıldığını belirten Yılmaz, Mayıs'tan sonra başlayan düşüşün Temmuz-Ağustos-Eylül döneminde devam edeceğini söyledi. Yıl sonunda enflasyonun %38'ler seviyesine geleceğini ve 2026'da tek haneli rakamlara düşeceğini kaydeden Yılmaz, tüketim yerine üretim ağırlıklı büyüme hedeflediklerini ve bu sürecin 3 yıllık bir perspektifte planlandığını açıkladı.

Ayrıca enflasyonla mücadele ederken büyümeyi hedeflediklerini belirterek, ilk çeyrekte %5,7 oranında büyüme sağlandığını ifade etti.

Merkez Bankası Rezervleri Arttı

Seçim sonrası Merkez Bankası rezervlerinde 60 milyar dolar artış yaşandığını açıklayan Yılmaz, döviz ihtiyacının azaldığını ve piyasada güçlü bir toparlanma olduğunu söyleyerek, vergi düzenlemelerinin enflasyonu artırıcı değil, kayıt dışılığı azaltıcı nitelikte olacağını belirtti.

Ayrıca KKM'nin görevini yerine getirdiğini ve adım adım bu düzenlemeden çıkılacağını ifade etti.

Vergi Düzenlemelerinin Borsaya Etkileri

Yılmaz vergi düzenlemelerinin borsaya etkileri hakkında, ''Bizim yapacağımız vergi düzenlemeleri enflasyonu artırıcı değil, kayıt dışılığı azaltacak bir teklif barındırıyor.'' diyerek, ''Çok spekülatifler görüyoruz sosyal medyada. Yetkililer açıklanmadan söylentilere itibar edilmemeli. Borsada yapılan işlemler üzerinden cüzi bir miktar alma tartışmaları yapılıyor. Borsada kazançlar üzerinden bir vergi yok. Sadece 10 binde 1'ler olur mu bunun tartışması var işlem ücreti olarak.'' ifadelerini kullandı.

Yeni Anayasa Tartışmaları

Yılmaz, mevcut anayasanın darbe sonrası dönemde hazırlandığını ve vesayetçi bir anlayış içerdiğini belirterek, Türkiye'nin sivil iradeyle oluşmuş bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Diğer partilerle yürütülen sürecin toplumda karşılık bulmasını umduklarını ifade etti.

Türkiye Yüzyılı Vizyonu çerçevesinde huzurun temel başlıklardan biri olduğunu ifade eden Yılmaz, terörle ve çetelerle mücadelenin tavizsiz bir şekilde devam edeceğini söyledi.

Deprem yaralarının sarılması ve kentsel dönüşüm çalışmalarının hızla devam ettiğini belirterek de yıl sonunda 200 bin konutun hak sahiplerine teslim edileceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin istikrarı sağlayan bir sistem olduğunu belirten Yılmaz, bu sistemin iyileştirilebileceğini ve reformlarla daha iyi hale getirilebileceğini ifade etti.

Editör: Merve Öney