Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) yayımladığı son verilere göre, iş piyasasında en çok talep gören meslekler netleşti. Listede öne çıkanlar; özel güvenlik görevlisi, satış danışmanı, turizm-otelcilik çalışanı, garson ve konfeksiyon işçisi oldu.

İŞKUR'un temel hedefleri arasında istihdamın artırılması, işsiz bireylerin mesleki yeteneklerinin geliştirilmesi ve iş gücü piyasasına yeni katılımcıların dahil edilmesi bulunuyor. Bu amaçla yapılan çalışmalar sonucunda, kasım ayında Türkiye genelinde 87 bin 441 kişi, yeni işlerine başladı. Bu kişilerin 53 bin 204'ü erkek, 34 bin 237'si ise kadın.

2023 yılı başından kasım ayı sonuna kadar İŞKUR aracılığıyla iş bulanların toplam sayısı 1 milyon 98 bin 771'e ulaştı. İşe yerleştirme sayılarına bakıldığında İstanbul en yüksek orana sahipken, Ardahan en düşük işe yerleştirme sayısına sahip iller arasında yer aldı.

İşverenler tarafından kasım ayında İŞKUR'a iletlen 195 bin 210 açık iş ilanı da göz önünde bulundurulduğunda, 2023 yılında toplamda 2 milyon 465 bin 682 açık iş başvurusu yapıldı. Bu başvuruların büyük çoğunluğu özel sektörden geldi. Sektörel bazda en çok iş başvurusu, imalat sektöründen alındı.

İŞKUR'a yapılan başvurular arasında, işverenlerin en çok aradığı meslekler ise; özel güvenlik görevlisi, satış danışmanı, turizm ve otelcilik elemanı, garson, konfeksiyon işçisi, reyon görevlisi, dikiş makinecisi, diğer el imalat işçileri, market elemanı ve gıda perakendesi çalışanları olarak sıralandı.

İstihdam alanında olumlu bir gelişme olarak, kasım ayında İŞKUR'a kayıtlı işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre %24 azalarak 2 milyon 381 bin 155'e düştü. Kayıtlı işsizlerin yaklaşık yarısı erkek, diğer yarısı ise kadınlardan oluşuyor. Bu işsizlerin %25'i 15-24 yaş aralığında.

Editör: Halit Alptekin