Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, CNN Türk yayınında yaptığı açıklamalarda, Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından tüm imkanların seferber edildiğini hatırlattı. Deprem gerçeğine dikkat çeken Işıkhan, kentsel dönüşüm projeleri, yapı denetim sistemleri ve deprem yönetmeliklerinin siyasetin dışında tutulması gerektiğini vurguladı. "Depremi önleyemeyiz ancak depreme dayanıklı şehirler inşa edebiliriz. Bunun en kısa yolu kentsel dönüşümdür." ifadelerini kullandı.
SGK borçları ve tahsilatlar
Belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan prim borçlarına da değinen Işıkhan, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği için en önemli gelirin primler olduğunu belirtti. "Siyasi parti ayrımı yapmaksızın tüm belediyelere eşit mesafedeyiz." diyen Bakan, "En son rakamlara göre 196 milyar lira dolayında bir borç yekunu var. 149 belediye, toplam 30 milyar liralık prim borcunu ödemek üzere SGK'ye başvurmuştur." dedi. Şu ana kadar yapılan tahsilatın 128,2 milyar lira olduğunu, yalnızca nisan ayında 3 milyar liralık tahsilat gerçekleştirildiğini kaydetti.
Sağlık hizmetlerinde yeni düzenlemeler
SGK'nin ilaç geri ödeme listesiyle ilgili sorulara da yanıt veren Işıkhan, kanser tedavisinde kullanılan toplam 909 ilacın geri ödeme kapsamında olduğunu belirtti. Ayrıca 2024 yılı itibarıyla 432 yeni ilacın listeye alındığını açıkladı. SMA, MS ve ALS gibi nadir hastalıklarda kullanılan bazı ilaçların da geri ödeme kapsamına alındığını ifade eden Işıkhan, SMA hastaları için kullanım kolaylığı sunan yeni bir ilacın daha listeye dahil edildiğini duyurdu. MR ve bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme işlemlerinde kullanılan kontrast maddelerin hastaneler tarafından temin edilmesi yönünde bir düzenleme başlatıldığını da aktardı.
Sahte boşanmalara sıkı denetim
Usulsüzlüklerle mücadelede kararlı olduklarını vurgulayan Bakan Işıkhan, geçen yıl risk analizine dayalı yaklaşık 1 milyon denetim gerçekleştirdiklerini belirtti. Hileli boşanmalar üzerinden yapılan denetimlerde 9 bin sahte boşanma tespit edildiğini, 7 bin 400 dosyada ödenen paraların faiziyle geri alınması için işlem başlatıldığını ve savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.
EYT düzenlemesinin maliyeti
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin de bilgi veren Işıkhan, bugüne kadar 3 milyon 123 bin kişinin emekli olduğunu belirtti. Düzenlemenin ilk yıl maliyetinin 724 milyar lira olduğunu, önümüzdeki beş yıl içinde ise toplam maliyetin 3,4 trilyon lirayı bulmasının öngörüldüğünü kaydetti. Işıkhan, EYT'nin hem maliyet hem de insan gücü açısından ciddi sonuçlar doğurduğuna dikkat çekti.
İşsizlik oranı son 12 yılın en düşük seviyesinde
İstihdam verilerini de paylaşan Bakan Işıkhan, toplam 32 milyon 314 bin kişinin istihdamda olduğunu, işsiz sayısının 2 milyon 886 bine gerilediğini ve işsizlik oranının yüzde 8,2 seviyesine düştüğünü söyledi. Bu oran, son 12 yılın en düşük işsizlik oranı olarak kaydedildi. 12. Kalkınma Planı doğrultusunda 2028 yılına kadar işsizlik oranını yüzde 7,5’e indirmeyi hedeflediklerini aktardı.
Ev kadınlarına yönelik emeklilik çalışmaları
Ev kadınlarının emekliliği konusunda da çalışmaların başladığını belirten Işıkhan, 2028 yılı öncesinde bu konuda müjdeli haber vermeyi planladıklarını ifade etti. Suriyeli nüfusun ülkelerine dönüşüyle ilgili de değerlendirmede bulunan Bakan, iş gücü açığı oluşması halinde yerli nüfustan telafi edileceğini söyledi.
Kamu işçileriyle toplu sözleşme süreci
Kamu işçilerinin zam görüşmelerine ilişkin de açıklamalarda bulunan Işıkhan, sosyal diyalog ve çalışma barışı çerçevesinde görüşmeleri başarıyla tamamlamayı hedeflediklerini dile getirdi.