Mart ayında Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık bazda yüzde 2,4 olarak kaydedildi. Bu durum, bölgedeki enflasyon eğilimleri ve tüketici fiyat hareketlerini yansıtırken, aynı zamanda ekonomik politikaların ve piyasa koşullarının değerlendirilmesi açısından önemli bir gösterge teşkil etti.

IMF'nin Küresel Resesyon Riski Analizi

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) ekonomi danışmanı Pierre-Olivier Gourinchas, küresel ekonominin sağlık durumu üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

Gourinchas, jeopolitik belirsizlikler devam etse de küresel bir durgunluğa girilme ihtimalinin "oldukça düşük" olduğunu ifade etti. Ekonomist, küresel ekonominin rayından çıkması için çok daha fazla olumsuz gelişmenin gerekeceğini vurgulayarak, ekonomik büyüme beklentilerinin güçlü kaldığını belirtti.

Enflasyon ve Büyüme Üzerine Etkiler

Gourinchas ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri ve bazı yükselen piyasa ekonomilerinin kuvvetli ekonomik performanslarına rağmen, Avrupa'daki zayıf büyüme oranlarına dikkat çekti.

Yakın zamanda beklenenden daha hızlı bir şekilde düşen enflasyon oranları, "iyi haberler dizisi" olarak nitelendirildi. Ancak ekonomist, 2024 yılı boyunca petrol fiyatlarının önemli ölçüde ve sürekli olarak artmasının ve Asya ile Avrupa arasındaki sevkiyat sorunlarının enflasyonu tetikleyeceğini, bu durumun merkez bankalarını faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutmaya iteceğini ve küresel büyüme üzerinde baskı oluşturacağını öngördü.

IMF'nin tahminlerine göre, petrol fiyatlarında 2024 yılında beklenen yüzde 15'lik artış, küresel enflasyonu yüzde 0,7 oranında yükseltecektir. Bu artış, İsrail-İran arasındaki gerginliğin son dönemlerdeki yükselişi dikkate alındığında, emtia değerlerinin şu ana kadar gösterdiği nispeten istikrarlı durumu da etkileyebilir.

Editör: Merve Öney