Son zamanlarda, yatırımcıların halka arz süreçlerine gösterdiği ilgi, dolandırıcıların yeni hedefi haline geldi. Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) halka arzlara yönelik olumlu tutumu ve yatırımcı sayısının artışı, Borsa İstanbul'da yeni dolandırıcılık türlerinin ortaya çıkmasına yol açtı. Dolandırıcılar, "Halka arzda hisse senedi almak isterseniz belirtilen hesaba para yatırın" gibi mesajlarla sahte fırsatlar sunarak yatırımcıları kandırmaya çalışıyor. Popüler kamu şirketlerinin halka arz edildiği yanılsamasını kullanarak para toplamaya çalışan bu dolandırıcılar, hem maddi kazanç sağlama hem de kimlik bilgilerini ele geçirmeyi hedefliyor.

Yatırımcı Sayısındaki Artış ve Dolandırıcılık Girişimleri

Sabah gazetesinden Oktay Özdabakoğlu'nun haberine göre, Şubat ayında yedi şirketin halka arzı gerçekleşti ve toplam büyüklüğü 13 milyar 370 milyon lira olan bu arzlar, 60 milyar lira talep topladı. 20.2 milyon kişiye hisse satışı gerçekleştirilen bu süreç, yatırımcı sayısının son dört haftada 1 milyon 146 bin kişi artarak 8 milyon 346 bine çıkmasına sebep oldu. Ancak, halka arzlara yoğun talep nedeniyle başvuran yatırımcılara sınırlı sayıda hisse senedi verilmesi, dolandırıcıların yatırımcılara "Öncelik sizde" yalanıyla yaklaşmasına zemin hazırlıyor. Dolandırıcılar, aracı kurum çalışanıymış gibi yatırımcıları arayarak, belirli bir IBAN'a para yatırmalarını talep ediyor.

Sahte İnternet Siteleri ve Uyarılar

Son dönemlerde, birçok aracı kurumun adı kullanılarak sahte internet siteleri üzerinden halka arzlarda avantajlar sağlandığı iddia ediliyor. Bu sitelerde belirtilen hesap numaralarına para yatıran yatırımcılar, paralarını çekmek istediklerinde dolandırıldıklarını anlıyor. Uzmanlar, yatırımcıları halka arzlar konusunda dikkatli olmaları konusunda uyarıyor ve çalışılan aracı kurum dışında hiçbir mesaja itibar edilmemeleri gerektiğini vurguluyor.

BOTAŞ'tan Halka Arz Dolandırıcılığına Karşı Uyarı

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) da geçen hafta halka arz dolandırıcılığı konusunda bir uyarı yayınladı. BOTAŞ, çeşitli sosyal medya platformlarında sahte hesaplar ve videolarla yapılan yanıltıcı paylaşımlara karşı vatandaşları dikkatli olmaya çağırıyor. BOTAŞ'ın resmi internet sayfası dışındaki sahte internet ve sosyal medya sayfalarına itibar edilmemesi gerektiği belirtiliyor.

Dolandırıcılardan Telefonla Sızma Girişimi

Dolandırıcılar, "Aracı kurumdan özel hisse senedi tavsiyesi almak için bu linke tıklayın" gibi mesajlarla yatırımcıların cep telefonlarına sızmaya çalışıyor. Bu tür mesajlara itibar edildiğinde kişisel bilgilerin yanı sıra, e-devlet şifreleri ve banka hesap bilgileri de tehlikeye girebiliyor.

Editör: Halit Alptekin