Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından yayımlanan son rapora göre, küresel askeri harcamalar 2025 yılında 2,72 trilyon dolara yükseldi. Bu rakam, 2024 yılına kıyasla 9,4 trilyon dolarlık bir artışı temsil ederek Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana yıllık bazda kaydedilen en büyük artış olarak kayda geçti.

Avrupa ve Ortadoğu'da harcamalar hızla arttı

SIPRI verilerine göre, dünya genelinde artan jeopolitik gerilimler, özellikle Avrupa ve Ortadoğu'da askeri harcamalarda önemli artışlara yol açtı. Enstitü, "2025 yılında dünya çapında 100'den fazla ülkenin askeri harcamalarını artırdığı" bilgisini paylaşırken, bu eğilimin ekonomik ve sosyal yapılar üzerinde uzun vadeli etkiler yaratabileceğine dikkat çekti.

Avrupa'da Soğuk Savaş sonrası en yüksek seviye

Ukrayna'da devam eden savaşın ve ABD'nin NATO'ya bağlılığına dair tartışmaların etkisiyle, Avrupa'da (Rusya dahil) askeri harcamalar yüzde 17 oranında artış gösterdi. Bu artışla birlikte Avrupa'nın toplam askeri harcaması, Soğuk Savaş'ın sonundaki seviyelerin üzerine çıktı.

Rusya'nın askeri harcaması 149 milyar dolara ulaştı

Rusya'nın 2025 yılı askeri harcamasının yaklaşık 149 milyar dolara ulaştığı belirtildi. Bu rakam, 2024 yılına göre yüzde 38'lik bir artışı ifade ederken, 2015 yılı seviyesinin iki katına çıktı. Rusya'nın askeri bütçesi, ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYİH) yüzde 7,1'ine ve toplam devlet harcamalarının yüzde 19'una denk geliyor.

Ukrayna’nın askeri yükü dünya genelinde en yüksek seviyede

Ukrayna'nın toplam askeri harcaması 2025 yılında yüzde 2,9 artarak 64,7 milyar dolara çıktı. Bu, Rusya'nın askeri harcamalarının yüzde 43'üne karşılık gelirken, ülkenin GSYİH'sının yüzde 34'üne denk geldi. SIPRI, "Ukrayna, vergi gelirinin tamamını ordusuna tahsis ediyor. Sınırlı mali imkanlar nedeniyle askeri harcamaları daha fazla artırmak zor olacak" değerlendirmesinde bulundu.

ABD, küresel askeri harcamalarda liderliğini sürdürdü

ABD'nin askeri harcamaları 2025 yılında yüzde 5,7 oranında artarak 997 milyar dolara yükseldi. Bu seviye, NATO'nun toplam askeri harcamalarının yüzde 66'sını ve dünya genelindeki harcamaların yüzde 37'sini oluşturdu.