ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupa Birliği’nden ithalata yönelik %50’lik gümrük vergisini ertelemesi, küresel piyasalarda belirsizlik yarattı. Yatırımcı güveninin hâlâ kırılgan olması nedeniyle, hisse senetleri Salı günü karışık bir seyir izledi.

Tatillerin ardından ABD ve İngiltere borsalarının açılmasıyla birlikte Wall Street ve FTSE vadeli işlemlerinde keskin bir yükseliş görüldü. Nasdaq ve S&P 500 vadeli işlemleri %0,9, FTSE vadeli işlemleri ise %0,87 oranında artış gösterdi. Ancak Asya ve Avrupa borsaları, bu yükselişleri uzun süre sürdüremedi.

Avrupa tehdidi ertelendi ama endişeler sürüyor

Trump’ın AB’ye ithal ürünlerde %50’ye varan gümrük vergisi getirme planını 9 Temmuz sonrasına ertelemesi, ilk etapta vadeli işlemlere kısa vadeli bir soluklanma sağladı. Ancak uzmanlara göre, bu erteleme yatırımcı endişelerini bastırmaya yetmedi.

OCBC Varlık Danışmanlığı Başkanı Aaron Chwee, gecikmenin sadece kısa vadeli destek sağladığını, esas belirleyici faktörün hâlâ ekonomik göstergeler ve ticaret ilişkileri olduğunu vurguladı.

Nvidia ve Fed takipte, piyasalar temkinli

Bu hafta yatırımcıların radarında çarşamba günü açıklanacak olan Nvidia'nın bilanço sonuçları var. Yapay zekâ odaklı şirketin birinci çeyrek gelirlerinde %65,9'luk bir artış bekleniyor. Ayrıca, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamaları ve cuma günü açıklanacak çekirdek PCE fiyat endeksi, faiz oranlarının seyri açısından ipuçları verecek.

Japonya ve Hong Kong borsaları hafif düşerken, Çin'in CSI300 endeksi %0,56 geriledi. Uzun vadeli Japon tahvil getirilerindeki sert hareketlilik, gelişmiş ekonomilerdeki artan bütçe açıklarına dair endişeleri yeniden gündeme getirdi.

Dolar zayıflıyor, güven sorgulanıyor

ABD Hazine tahvilleri Salı günü genel olarak yatay seyretti. 2 yıllık tahvil getirisi %3,9787, 10 yıllık tahvil getirisi ise %4,4773 seviyelerinde kaldı. Ancak döviz piyasasında dolar zayıflamaya devam etti. Euro/dolar paritesi 1,1379 ile son bir ayın zirvesine yakın seyretti.

Julius Baer ekonomisti David Meier, ABD’deki siyasi belirsizlik ve mali durumun dolara baskı yaptığına dikkat çekerek, “Dolar uzun vadede rejim değişikliğine gidebilir” değerlendirmesinde bulundu.