Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şara, Aralık ayında Beşşar Esad’ın devrilmesinden bu yana ilk Avrupa temasını Çarşamba günü Fransa’da gerçekleştirecek. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşecek olan Şara, savaş yorgunu ülkesine uluslararası destek arayışıyla Paris’te temaslarda bulunacak.

Fransa, geçiş sürecinde etkin rol oynamayı hedefliyor

Ahmed el-Şara'nın geçmişteki radikal bağlantıları nedeniyle hâlâ BM'nin yaptırım listesinde yer almasına rağmen, bu ziyareti gerçekleştirebilmesi için özel bir muafiyet sağlandı. Fransız yetkililer, görüşmelerde Suriye'nin güvenliği, azınlıkların durumu, IŞİD’e karşı mücadele ve yaptırımların hafifletilmesi gibi başlıkların ele alınacağını açıkladı.

Temkinli yakınlaşma: Büyükelçilik yeniden açılıyor

Fransa, Esad sonrası dönemde Şam'a küçük bir diplomat ekibi göndererek maslahatgüzar ataması yaptı. Bu adım, Paris'in geçiş sürecine temkinli ama etkin şekilde dahil olmak istediğini gösteriyor. Fransa’nın, laik muhalefet ve kuzeydoğudaki Kürt güçleriyle olan bağları bu süreçte önemli rol oynuyor.

Washington’ın çekilmesi Paris’e alan açıyor

ABD’nin Suriye'deki askeri varlığını azaltmaya başlamasıyla birlikte, Fransa daha aktif bir diplomasi izlemeye başladı. El-Şara yönetimiyle Kürt güçler arasındaki diyalogda arabulucu rol üstlenmeye çalışan Paris, aynı zamanda ABD’nin ekonomik yaptırımları konusundaki belirsizliklerin de çözülmesini istiyor.

Ekonomik toparlanma için yaptırımlar kritik başlık

Dünya Bankası’na göre, Suriye’nin yeniden inşası 250 milyar doları aşan bir maliyet gerektiriyor. AB'nin bazı yaptırımları kaldırması beklenirken, 1 Haziran’da sona erecek olan bireysel ve kurumsal yaptırımların yenilenip yenilenmeyeceği kritik önem taşıyor. Fransa, bu yaptırımların geçiş hükümetinin yatırım çekme yeteneğini zayıflattığı görüşünde.