Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Bu düzenleme ile kripto varlıkların alım satıma konu edildiği platformların Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) düzenleme ve denetimi kapsamına alınması hedefleniyor.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yasa tasarısının ayrıntılarını paylaştı.

SPK İzni Zorunluluğu

Güler, "Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyete başlayabilmesi için SPK'dan izin alacak" dedi. Ayrıca, bilgi sistemleri ve teknoloji altyapıları TÜBİTAK tarafından belirlenecek.

Satış ve Dağıtım

Kripto varlıkların satış ve dağıtımı SPK tarafından düzenlenecek, kripto varlık ihracında ise TÜBİTAK'tan ön rapor alınacak.

Güvenlik Tedbirleri 

Platformlarda gerçekleştirilen işlemlerin güven, açıklık ve istikrarını bozacak eylemlere yönelik tedbirler öngörülmektedir.Kripto varlıklara yönelik yatırım danışmanlığına dair usul ve esaslar SPK tarafından belirlenecek.

İzinsiz Faaliyetler

İzinsiz faaliyet gösteren kurumlara ilişkin SPK yetkili olacak. İzinsiz faaliyetlerde yurt içi ve yurt dışı ayrımı kaldırılacak ve hukuk dışı faaliyetlere yönelik etkinlik artırılacak. İzinsiz kripto faaliyetlerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Geçiş Süreci ve Vergilendirme

Halihazırda faaliyet gösteren kurumlara yönelik geçiş süreci olacak. Faaliyet gösterenler 1 ay içerisinde kurula başlayacak ya da 3 ay içerisinde tasfiye kararı alacak. Yurt dışında faaliyet gösteren kripto borsaların kullanımı sonlandırılacak. Teklifte vergilendirme bulunmamakla birlikte, SPK'nın yüzde 1, TÜBİTAK'ın yüzde 1 olmak üzere yüzde 2'lik hizmet bedeli öngörülüyor.

Uyum ve Eleştirilerin Bertaraf Edilmesi

Kripto varlıklarla ilgili düzenlemenin yasalaşması ve kripto varlık hizmet sağlayıcıların lisanslanmaya başlanmasıyla Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) 15 No'lu teknik standardı kapsamında getirilen eleştirilerin bertaraf edilmesi ve Türkiye'nin "kısmi uyumlu" kategorisinden çıkması da öngörülüyor.

Editör: Merve Öney