Rusya'da Deutsche Bank ve Commerzbank'ın varlıkları donduruldu Rusya'da Deutsche Bank ve Commerzbank'ın varlıkları donduruldu

Türkiye'de geçmişi 30 yılı bulan ancak son 2 yılda regüle edilen tasarruf finansman sektörü hızla büyüyor. Geçen yıl yüzde 100 büyüyen sektörün aktif büyüklüğü 29 milyar TL’yi aştı. Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkanı Eyüp Akbal, “Ürün çeşitliliğinin artırılması ve kâr dağıtımı gibi izinler verilirse sektöre yeni oyuncular girecektir” dedi.

Tasarruf Finansman Sektörünün İvmesi

2022 yılında regüle edilen tasarruf finansman sektörü, bireylerin ev ve araç satın almak gibi finansal hedeflere ulaşmalarına yardımcı olan bir finansman yöntemi olarak ön plana çıkıyor. Son dönemde faizlerin artmasıyla ilginin giderek arttığı bu sistem, katılımcıların düzenli tasarruflar yaparak bir araya gelmelerini ve birbirlerine finansman sağlamalarını teşvik ediyor. 2021’de aktif büyüklüğün 12,3 milyar TL’ye, 2022’de 14,3 milyar TL’ye ulaştığını söyleyen Akbal, Aralık 2023 itibarıyla sektörün aktif büyüklüğünün 29 milyar TL’yi geçtiğini belirtti.

Finansman Sektöründe Gelecek Planları

Sektör, 2023 yıl sonu itibarıyla 424 şube, 4 bin 400’e yakın çalışan ve 400 bine yaklaşan müşteri sayısına ulaştı. Akbal, "Uygun maliyetli finans modelimiz sayesinde sadece sektörümüze değil, tasarruf oranlarının artmasına sunduğumuz katkı ile Türkiye’nin ekonomik gelişimine de destek sağlayacağız" dedi.

Ürün Çeşitlenmesi ve Yeni Oyuncuların Katılımı

FKB olarak sektörde kurumsallaşmanın tamamlanması, daha fazla kişiye ulaşılması için pek çok kamu kurumu ile görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Akbal, mevzuat güncellemeleri ile sektörün sürdürülebilirliğine katkı sağlanacağını söyledi. Akbal, "Tavan tutarındaki artış; kişilerin daha fazla tasarruf yapmasına imkân sağlarken, ekonomiye kazandırılmasındaki oranların yükselmesine de katkı sağlayacaktır. Ürün çeşitliliği artırılırsa sektörümüze yeni oyuncular katılabilir" dedi.

Dijital Dönüşüm ve Müşteri Memnuniyeti

Akbal, tasarruf finansman sektörünün Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na tabi olmasıyla sektörün finansal ve teknolojik altyapısının net bir şekilde belirlendiğini ve dijital dönüşüme yönelik adımların hızlandırıldığını belirtti. Akbal, "Dijitalleşme, sürekliliği olan bir süreçtir. Uzaktan müşteri edinimi ve dijital platformlar üzerinden sisteme kayıt olabilme olanakları ile müşteri memnuniyetini artırmayı hedefliyoruz" diye ekledi.

Editör: Halit Alptekin