Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) swap hariç net rezervleri, iki ayda 66,5 milyar dolar iyileşme göstererek 1,5 milyar dolara çıktı.

Geçen yılki Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından iş başına gelen ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele programı pozitif etkiler gösteriyor. Bu süreçte Merkez Bankası'nın rezervleri, uluslararası yatırımcıların tahvil talepleri ve Türkiye'nin kredi notu gibi birçok alanda iyileşme gözleniyor.

Fiyat İstikrarı ve TL Varlıklara İlgi

Fiyat istikrarının sağlanması için atılan adımlar, Türk lirasına (TL) olan ilgiyi artırdı. Dr. Fatih Karahan başkanlığındaki TCMB'nin faiz artırımları ve etkili iletişim stratejisi, hem yurt içi hem de yurt dışında TL varlıklarına talebi destekledi. Bu gelişmeler, TCMB'nin uluslararası rezervlerine olumlu yansıdı.

Uluslararası Raporlar ve Yabancı Yatırımcıların İlgisi

Yabancı kurumlar, TL varlıklara artan ilgiyi vurguluyor. AA'nın derlediği bilgilere göre, TCMB'nin swap hariç net rezervleri 29 Mart 2024'te eksi 65 milyar dolarken, 31 Mayıs 2024'te 1,5 milyar dolara yükseldi. Böylece, iki ayda 66,5 milyar dolarlık bir iyileşme sağlandı.

Kredi Notundaki Artış ve CDS Oranları

Ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele adımları, Türkiye'nin kredi notunu artırdı. Fitch Ratings ve Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltti. Moody's'in de Türkiye'nin kredi notunu artırması bekleniyor. Türkiye'nin kredi risk primi, son bir yılda yaklaşık 450 baz puan düşerek 261 baz puana indi.

Yabancı Yatırımlar ve DİBS Stokları

Yurt dışında yerleşik kişilerin Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) stokları, Mayıs 2017'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Yabancılar, 2021'den bu yana ilk kez 9 hafta üst üste DİBS alımı gerçekleştirdi.

Enflasyon Beklentileri ve Cari Açık

Ekonomi yönetiminin adımları, enflasyon beklentilerini düşürdü. Mayıs ayında 12 ay sonrası enflasyon beklentisi yüzde 33,2'ye inerken, gelecek yıl sonu enflasyon öngörüsü yüzde 25,61'e geriledi. Mart ayı verilerine göre yıllıklandırılmış cari açık 31,2 milyar dolara düştü.

Güncel Enflasyon Verileri

TÜİK'in mayıs verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık yüzde 3,37, yıllık yüzde 75,45 arttı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabında enflasyonda "en kötüsü"nün geride kaldığını belirterek, haziran ayında kalıcı düşüşün başlayacağını ve yıllık enflasyonun üçüncü çeyrek sonunda yüzde 50'nin altına ineceğini öngördü.

Editör: Merve Öney