Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Palandöken Ekonomi Forumu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin son 22 yılda izlediği dışa açık vizyon doğrultusunda milli gelirini 5,5 kat artırarak 1,3 trilyon dolara ulaştırdığını açıkladı. Erzurum'da düzenlenen forumda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu moderatörlük yaptı.

Çok boyutlu dış ticaret politikası vurgusu

Bakan Bolat, Türkiye'nin ekonomik büyüme politikalarının Avrupa Birliği, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, Türk Devletleri Teşkilatı ve diğer bölgesel oluşumlarla uyumlu yürütüldüğünü ifade etti. “Çok boyutlu ve dinamik bir ekonomi politikası uyguluyoruz. Komşularla sorunları minimize ederek ihracat ve dış ticareti artırmayı başardık” dedi.

Dış ticarette artış ve küresel ticarette güçlenme

Bolat, Türkiye'nin dünya ticaretindeki payının son yıllarda önemli ölçüde arttığını belirterek, Avrupa Birliği ile gümrük birliği kapsamında 220 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşıldığını söyledi. Azerbaycan, Kazakistan, Pakistan ve İran gibi ülkelerde Türk yatırımlarının artış gösterdiğini, Balkanlar ve Kafkaslar'da ise Türk ürünleri ve şirketlerinin etkinliğinin hızla arttığını aktardı.

İngiltere ve ABD ile ilişkilerde yeni fırsatlar

İngiltere ile başarılı bir serbest ticaret anlaşmasının sürdürüldüğünü vurgulayan Bolat, ABD ile de tarife artışlarına rağmen ticaretin güçlendiğini ifade etti. Türkiye’nin ihracatında ABD'nin ikinci sıraya yükseldiğini, iki ülke arasında ticaret ve yatırım ilişkilerinin daha da artmasının hedeflendiğini kaydetti.

Asya pazarlarında büyüme adımları

Japonya ziyaretine de değinen Bolat, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinde istikrarlı bir ilerleme sağlandığını belirtti. Ayrıca Ukrayna'daki savaş sonrası yeniden imar sürecinde Türk müteahhitlerinin aktif rol almasının planlandığını dile getirdi.

Enerji ithalatında düşüş sağlandı

Bakan Bolat, Türkiye’nin döviz gelirlerinin yıllık 377 milyar dolara ulaştığını, enerji ithalatı faturasının ise 2022'de 100 milyar dolardan geçen yıl 67 milyar dolara gerilediğini açıkladı. Bu gelişmenin, doğal gaz ve petrol alanlarında yapılan yatırımlarla mümkün olduğunu söyledi.

Tarım ve hizmet sektörlerinde büyüme

Tarım sektöründe 30 milyar dolardan 75 milyar dolara yükselen ekonomik büyüklüğe dikkat çeken Bolat, tarım ihracatının da 3,7 milyar dolardan 32,5 milyar dolara çıktığını belirtti. Hizmet ihracatında da önemli bir artış sağlandığını ifade etti.

Müteahhitlik sektöründe dünya ikinciliği

Türk müteahhitlik sektörünün bugüne kadar yarım trilyon doları aşan 12 bin 500 projeyi tamamladığını belirten Bolat, Türkiye'nin bu alanda dünya ikincisi konumunda olduğunu kaydetti. Ulaştırma yatırımları ile üretim ve ihracatın desteklendiğini vurguladı.

Türkiye Yüzyılı hedefiyle yola devam

Son olarak, Türkiye'nin dünya mal ve hizmet ticaretindeki payını artırmayı hedeflediklerini belirten Bolat, “Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda hem kendi halkımızın hem de kardeş ülkelerin refahını artırmak istiyoruz. Bu yolda çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.