İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), megakente doğalgaz sağlayan İGDAŞ'ı halka açma planını hayata geçirmek için harekete geçti. İBB Finansman Şube Müdürü Neslihan Vural, İGDAŞ'ın 10 milyar dolara kadar değerlenebileceğini belirtti. Bu hamle, belediyenin diğer şirketlerinin de halka arz edilip edilmeyeceği konusunu gündeme getirdi.

31 Mart Yerel Seçimleri'nde CHP'li mevcut İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhur İttifakı'nın adayı Murat Kurum'a karşı galip gelerek, CHP'nin 39 ilçenin 26'sını kazanmasını sağladı. Bu durum, İBB Meclisi'nde CHP'ye çoğunluğu getirerek, İmamoğlu'nun projelerini daha kolay hayata geçirme imkanı sundu.

İGDAŞ Halka Arz Planı ve Değerleme

İBB, doğalgaz dağıtım şirketi İGDAŞ'ı halka arz etme planını yeniden canlandırıyor. İBB Mali Hizmetler Daire Başkanı Neslihan Vural, belediye meclisinde CHP’nin çoğunluğu elde etmesinin, İGDAŞ’ın halka arzı da dahil olmak üzere fonlama sağlama planlarında ilerlemeye imkan tanıdığını belirtti. Bloomberg’e verdiği röportajda Vural, "Eskiden bir projeyi kabul etmek için yaklaşık bir yıla ihtiyaç duyarken, şimdi oldukça hızlı karar alabiliyoruz" dedi.

İGDAŞ’ın halka arz planı ilk olarak 2010’larda gündeme gelmiş ancak hayata geçememişti. Daha yüksek doğalgaz tarifesinin onaylanması durumunda İGDAŞ’ın 10 milyar dolara kadar değerleme yakalayabileceğini söyleyen Vural, İGDAŞ’taki İBB hissesini %90’dan %20’nin altına indirmeyi hedeflediklerini belirtti. İGDAŞ, 2022’de 35,8 milyar lira (1,1 milyar dolar) gelir elde etti.

Diğer Şirketler ve Potansiyel Halka Arzlar

Neslihan Vural, otopark şirketi İspark, su şirketi Hamidiye ve ucuz ekmek üreticisi Halk Ekmek’in de satış için potansiyel varlıklar arasında olduğunu belirtti. İGDAŞ’ın ardından sıranın İspark’a gelebileceğini, ancak bunun henüz masada olmadığını ifade etti.

İstanbul’un Fonlama İhtiyacı ve Projeler

İstanbul, Türkiye ekonomisinin üçte birini oluşturan ve 16 milyon kişiye ev sahipliği yapan bir şehir olarak birçok projeye fonlama ihtiyaç duyuyor. Vural, bu projeler arasında atık kaynaklı enerji santrali, yeni ve tamamlanmamış metro hatları ve mevcut taksi filosunu %50 büyütecek 10 bin yeni taksi projesinin bulunduğunu belirtti. "Tüm projelerimiz yeşil veya ESG bağlantılı. Bu yüzden finansman mevcut olacak" dedi.

1,1 Milyar Dolarlık Finansman Planı

İBB, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kasım ayında onayladığı 715 milyon dolarlık İBB yeşil tahvil ihracı ve 925 milyon dolarlık kredi hattının da dahil olduğu dört metro projesi finansmanının onaylanmasını bekliyor. İBB, bu yıl sermaye piyasaları ve uluslararası finans kuruluşlarından 1 milyar Euro'luk (1,1 milyar dolar) finansman sağlamayı hedefliyor.

ESG tahvil satışları, yeşil kira sertifikaları ve mavi tahvillerin yanı sıra İBB, 225 milyon dolarlık bir kaynağı da yurtdışından borçlanacak. Vural, bu borçlanma için Bank of America ve BancTrust Investment Bank’in kurduğu bir SPV’nin tahvil satacağını ve elde edilen kaynağı İBB’ye borç olarak vereceğini belirtti.

Editör: Halit Alptekin