Çinli otomobil devi Geely, premium elektrikli araç markası Zeekr’in halka açık hisselerini geri alarak şirketi tamamen bünyesine katmak üzere 2,2 milyar dolarlık teklif sundu. Şirket bu adımı, sertleşen küresel rekabet ortamında operasyonel bütünlük sağlamak amacıyla attı.
Geely, Zeekr’in ABD'de işlem gören Amerikan Mevduat Hissesi (ADS) başına 25,66 dolar ödemeyi teklif etti. Bu rakam, hisselerin Salı günü kapanış fiyatının yaklaşık %13,6 üzerinde bulunuyor.
Zeekr’in değerlemesi 6,52 milyar dolara ulaştı
7 Mayıs itibarıyla Zeekr’in %65,7’sine sahip olan Geely, kalan %34,3’lük pay için 2,2 milyar dolar ödeyecek. Böylece şirketin toplam piyasa değeri 6,52 milyar dolar seviyesine ulaşacak. Haberin ardından Zeekr’in hisseleri ABD öncesi işlemlerde %11’in üzerinde değer kazandı.
Geely, işlemin tamamlanmasının ardından Zeekr’i Geely Auto ile entegre ederek, otomotiv işini sadeleştirmeyi ve maliyetleri düşürmeyi hedefliyor. Geely Başkanı Li Shufu, sürecin "Taizhou Deklarasyonu" çerçevesinde yürütüldüğünü belirtti.
Stratejik sadeleşme dönemi
Geely Holding, Zeekr ve Volvo gibi birçok markayı bünyesinde barındırıyor. Ancak Çin'deki yıkıcı fiyat savaşları ve artan mali baskılar nedeniyle şirket, daha yalın bir yapı kurmak istiyor. Geçtiğimiz yıl açıklanan Taizhou Deklarasyonu ile iç rekabetin azaltılması, stratejik odaklanma ve sinerji artışı hedeflenmişti.
Bu kapsamda Geely, dijital kokpit sistemleri geliştiren üç birimini de 2.000 mühendisiyle birleştirerek tek bir ekip oluşturdu.
Zeekr’in ABD serüveni kısa sürdü
Zeekr, 2021 yılında Geely’nin premium elektrikli araç markası olarak kurulmuştu. Markanın satışları, bu yılın ilk çeyreğinde 41.403 adede ulaşarak yıllık bazda %25 artış gösterdi ve BYD'nin premium segmentteki markası Denza’yı geride bıraktı.
Geçen yıl mayıs ayında 6,8 milyar dolar değerlemeyle ABD’de halka arz edilen Zeekr, bu adımı atan son büyük Çinli şirket olmuştu. Ancak şirketin adı kısa süre önce, ABD’li iki Cumhuriyetçi vekilin, "ulusal güvenliği tehdit eden" 25 Çinli şirket arasında yer aldığı gerekçesiyle Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na başvurmasında geçmişti.
ABD-Çin geriliminde yeni perde
Zeekr, ABD’den gelen siyasi baskılar karşısında yorum yapmazken, Geely'nin özelleştirme hamlesi bu baskılardan kaçınmak için stratejik bir adım olarak değerlendiriliyor. İki ülke arasındaki ekonomik gerilimlerin yeniden alevlenmesi ve Çin’in ABD’ye %125’lik misilleme vergisi getirmesi, süreci daha da hassas hale getiriyor.