Dolar, Temmuz ayından bu yana kaydettiği en büyük haftalık yükselişin ardından Pazartesi günü kazanımlarının çoğunu korudu ve 2023 sonlarındaki düşüş trendine son verdi. Bu durum, doların diğer majör para birimleri karşısında güçlü bir konumda kalmasına yol açtı. Geçen haftaki %0,9'luk düşüşün ardından euro, 1,0934 dolar seviyesinde stabil kaldı. Yen ise yılın başında dolar başına 140,8'den yaşadığı keskin düşüşün ardından dolar başına 144,5 seviyesinde bir miktar güç kazandı.

Dolar Endeksi ve Merkez Bankası Faiz İndirimleri

Doların altı majör para birimine karşı değerini gösteren dolar endeksi, 102,53 seviyesinde sabit kaldı. Geçen hafta %1 ile son altı ayın en büyük yükselişini kaydeden endeks, dünya genelinde enflasyonda yaşanan keskin yavaşlamayı ve merkez bankalarının, özellikle Federal Reserve'in, faiz indirim beklentilerini artırmasını yansıttı.

Hisse Senedi Piyasaları ve ABD Hazine Getirileri

Yüksek hisse senedi fiyatları ve düşük ABD hazine getirilerinin birleşimi genellikle dolar için olumsuz olsa da, Monex Avrupa döviz analiz başkanı Simon Harvey, yılın başından bu yana piyasalarda bir "hazımsızlık" yaşandığını belirtti. Harvey, "Piyasalar, Fed'in politikalarını gevşetmesi ve küresel büyüme koşullarının iyileşmesi beklentisiyle yılı terk etti, ancak gerçeklik kontrolü yapmak zorunda kaldık," dedi.

ABD Enflasyon Verileri ve İstihdam Durumu

Perşembe günü açıklanacak ABD enflasyon okuması, Cuma günkü verilerin işgücü piyasasının dirençli olduğuna işaret etmesiyle önem kazanıyor. Ancak, ABD hizmet sektörünün geçtiğimiz ay yavaşladığını ve istihdamın 3,5 yılın en düşük seviyesine gerilediğini gösteren anket, ABD ekonomisine dair karışık bir tablo çiziyor.

Diğer Para Birimlerinin Performansı

Sterlin %0,24 kayıpla 1,2688 dolara, Avustralya doları ise %0,27 düşüşle 0,66955 dolara geriledi. Her iki para birimi de küresel piyasa duyarlılığındaki dalgalanmalara hassas kaldı. İsviçre frangı da dolar karşısında 0,8505 dolardan biraz daha yumuşak bir seviyede işlem gördü.

Editör: Halit Alptekin