Çin'de kısa vadeli çelik üretim talebinin etkisiyle demir cevheri vadeli fiyatlarında sınırlı bir yükseliş yaşandı. Dalian Emtia Borsası’nda (DCE) Eylül vadeli demir cevheri kontratı, Türkiye saatiyle 05.53 itibarıyla %0,49 artışla ton başına 713 yuan (yaklaşık 97,50 dolar) seviyesine yükseldi.

Buna karşın, Singapur Borsası’nda işlem gören Mayıs ayı gösterge demir cevheri kontratı %0,76 düşüşle 98,6 dolar/tona geriledi. Analistlere göre, bu düşüşte Çin’e yönelik artan küresel tarife baskısı etkili oldu.

Çelik üretimi arttı, stoklar azaldı

Hükümetin kapasite azaltma çabalarına rağmen, Çin’de çelik üretimi Mart ayında yıllık bazda %4,6 artış gösterdi. Steelhome verilerine göre, 18 Nisan itibarıyla ülke genelindeki limanlarda bulunan demir cevheri stokları bir önceki haftaya göre %2,39 düşerek 134,6 milyon ton seviyesine geriledi. Bu da talep kaynaklı stok çekilmesinin sürdüğüne işaret ediyor.

Arz tarafında ise, Avustralya ve Brezilya’dan yapılan demir cevheri sevkiyatları geçen haftaya kıyasla %0,1’lik sınırlı bir artış gösterdi.

Hindistan'dan ithalata geçici vergi kararı

Piyasalarda korumacı ticaret önlemlerinin etkisi hissedilmeye devam ediyor. Hindistan, özellikle Çin menşeli ucuz çelik sevkiyatlarının önüne geçmek amacıyla bazı çelik ürünlerine %12 oranında geçici gümrük vergisi uygulamaya başladı. Bu kararın, bölgesel fiyat dengeleri üzerinde etkili olması bekleniyor.

Çelik ve kömür kontratlarında gerileme

DCE’de koklaşabilir kömür fiyatı %1,89, kok kömürü ise %1,51 oranında geriledi. Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda çelik ürünlerinde de zayıf bir görünüm hakimdi: İnşaat demiri %0,13, sıcak haddelenmiş rulo %0,2, filmaşin %0,06 ve paslanmaz çelik %0,55 oranında düşüş kaydetti.

Analistler, demir cevherindeki sınırlı yükselişe karşın, genel piyasa görünümünde baskının sürdüğünü ve çelik sektöründe kısa vadede yönün aşağı olabileceğini belirtiyor.