Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yılın ilk yarısında hem dolar hem de TL bazında yatırımcısına kazanç sağladı. A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Üzeyir Doğan, peş peşe gelen rekor kırılmasının yeni bir yükseliş trendinin işareti olabileceğini belirtti. Global çapta merkez bankalarının faiz indirimlerine ilişkin beklentilerin ertelenmesine rağmen, pay piyasalarında pozitif bir görüntü hakim.

Gelişen Ülke Pay Piyasalarına Artan İlgi

New York Borsası'nda endeksler, özellikle teknoloji hisseleri öncülüğünde tarihin en yüksek seviyelerini test etmeye devam ediyor. Bu durum, gelişen ülke pay piyasalarına olan ilgiyi artırıyor. Bank of America verilerine göre, gelişen ülke pay piyasalarına geçtiğimiz hafta 20,8 milyar dolarlık nakit girişi oldu; bu miktar, haftalık bazda tüm zamanların en yüksek para girişi olarak kayıtlara geçti. Analistler, bu gelişmelerden Türkiye'nin önemli ölçüde faydalandığını, küresel piyasalarda Türk lirası varlıklara olan ilginin arttığını ve bu durumun varlıkların performansını olumlu etkilediğini kaydetti.

BIST 100 Endeksinde Güçlü Performans ve Yabancı Yatırımcı İlgisi

BIST 100 endeksi, yılbaşından bu yana yüzde 21,1 getiri ile dünyanın önde gelen endekslerini geride bıraktı. Endeks, cuma günü 9.045,97 puana çıkarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirdi. Dolar bazında ise yüzde 16,2 artışla 294,5 puana ulaşarak 16 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Ayrıca, bu yıl BIST 100 endeksinde günlük ortalama 97,9 milyar liralık işlem hacmi gerçekleşti. Endeksin en çok işlem hacmine ulaştığı gün 133,6 milyar lira ile 7 Şubat olarak kaydedildi.

Sektörler ve Hisse Bazında Değerlendirmeler

Sektör endeksleri incelendiğinde, 2024 başından bu yana tüm sektörlerin kazandırdığı görülüyor. İlk sırayı yüzde 56,6 ile bilişim aldı, ardından yüzde 35,5 ile turizm ve yüzde 29,7 ile elektrik sektörleri geldi. Bankacılık endeksi bu dönemde yüzde 12,5, holding endeksi ise yüzde 27,1 değer kazandı. Hisse bazında ise, BIST 100 endeksine dahil hisselerin 97'si prim yaparken, 3'ü geriledi. En çok kazandıran hisseler sırasıyla, yüzde 76,5 artışla Vestel Elektronik, yüzde 66,4 değer kazancıyla Akfen Yenilenebilir Enerji ve yüzde 56 yükselişle SDT Uzay ve Savunma oldu.

Piyasa Değerinde Rekor Kırılması ve Risk Eğilimi

Merkezi Kayıt Kuruluşunun (MKK) verilerine göre, 9 Şubat itibarıyla pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısı 7,2 milyon iken, pay senedi piyasa değeri 11,9 trilyon Türk lirasına çıkarak rekor kırdı. Risk Eğilim Endeksi (REKS) incelendiğinde, 2 Şubat itibarıyla yabancı yatırımcıların risk iştahı 64,3 ve yerli yatırımcıların risk iştahı 63,1 seviyesinde bulunurken, tüm yatırımcıların risk iştahı 56,3 oldu. REKS'in 50 seviyesinin üzerinde olması, risk iştahının yüksek olduğuna işaret ediyor.

'Yeni Yükseliş Trendinin Başlangıcı Olabilir'

A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Üzeyir Doğan, Borsa İstanbul'daki son yükselişlerin yeni bir yükseliş trendinin başlangıcı olabileceğini vurguladı. Doğan, "Borsa İstanbul'un hem tarihsel ortalamalarına hem de emsallerine göre devam eden iskontosunun yıl içinde yeni zirveler getirmeye devam edeceğini düşünüyoruz" dedi ve endeksin 10.000 puan seviyesini ilk hedef olarak gösterdi.

Editör: Halit Alptekin