Altın, yatırımcıların enflasyon endişesi ve doların istikrarına yönelik kaygıları arasında tarihi seviyelere yükseldi. Enflasyona göre ayarlanan fiyatlarla 1980'lerin zirvesini aşan değerli metal, nominal bazda neredeyse yirmi yıl süren bir durgunluktan sonra rekor kırıyor.
Altın fiyatı tarihsel ortalamanın çok üzerinde
Uzmanlara göre altın, şu anda uzun vadeli fiyat trendinin üç standart sapmadan daha fazla üzerinde işlem görüyor. Yıl başından bu yana %25 artan değer, altını diğer emtialara kıyasla da oldukça pahalı hale getiriyor. Altın/petrol oranı 50’nin üzerine çıkarak 2020 hariç tutulduğunda rekor seviyeye ulaştı. Gümüş karşısında da değer kazanan altın, şu anda 100 katlık bir değişim oranına sahip.
Research Affiliates'ten Campbell Harvey, "Altının gerçek fiyatı, hisse senetlerindeki P/E oranına benzer şekilde çalışıyor. Yüksek fiyatlar sonrası düşük getiriler gözleniyor" değerlendirmesini yapıyor.
Platin altına göre rekor seviyede ucuz
Altına kıyasla tarihi olarak en düşük seviyelerde bulunan platin, yatırımcılar için dikkat çeken bir fırsat sunuyor. Küresel arzın büyük kısmı Güney Afrika’da derin madenlerden sağlanan platin, şu anda 50 yıllık reel ortalamanın yaklaşık %25 altında.
Finaeon’un baş ekonomisti Bryan Taylor’a göre, 20. yüzyılda platin ve altın arasında fiyat dengesi vardı. Ancak 2015’ten bu yana bu denge altın lehine bozuldu ve altın, platinin üç katı fiyatla işlem görmeye başladı.
Küresel belirsizliklerde altın güvenli liman mı?
ABD’nin küresel para sistemi üzerindeki hâkimiyeti tartışılırken, Çin ve diğer ülkelerin merkez bankaları altın alımlarını artırıyor. 2022’de Rusya’nın döviz rezervlerinin dondurulması sonrası bu eğilim hız kazandı. Tarihteki altın standardı, Bretton Woods sistemi ve gümüşün devreden çıkarılması gibi örnekler, değerli metallerin sistemsel değişimlerdeki önemini yeniden gündeme getiriyor.