Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, bugünkü köşe yazısında 5G’ye geçiş süreciyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde 5G’nin ön plana çıktığını belirten Güngör, Türkiye’de de bu yılın ikinci yarısında 5G ihalesinin yapılmasının planlandığını aktardı.

Güngör, Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy’un, 5G sürecine dair önemli açıklamalarına köşesinde yer verdi. Aksoy, Türkiye’de kullanılan telefonların yalnızca yüzde 10’unun 5G uyumlu olduğunu belirterek, 5G hizmetinin yaygınlaşması için telefon alımlarındaki taksit sınırının kaldırılması gerektiğini söyledi.

Avrupa Modeli Örnek Alınmalı

Dilek Güngör, yazısında 5G’ye geçiş sürecinde Avrupa’daki uygulamalara da dikkat çekti. Aksoy’un açıklamalarına atıfta bulunan Güngör, Finlandiya, Hollanda ve Belçika gibi ülkelerin düşük ihale bedelleriyle yatırım teşvikine öncelik verdiğini belirtti. Öte yandan Çin’in, operatörlerden ihale bedeli talep etmeden sadece yatırım yapmalarını şart koştuğunu, bu sayede 5G’nin hızla yaygınlaştığını aktardı.

Buna karşın, İtalya’nın yüksek ihale bedelleri nedeniyle 5G altyapısını yeterince geliştiremediğini vurgulayan Güngör, Türkiye’nin de benzer bir durumla karşılaşmaması için ihalede yatırım teşviklerinin önceliklendirilmesi gerektiğini ifade etti.

5G’li Telefon Sayısı Yetersiz

Güngör, Türkiye’de yılda ortalama 11 milyon telefon satıldığını, ancak bunların sadece yüzde 10’unun 5G uyumlu olduğunu belirtti. Aksoy’un bu konuda sunduğu çözüm önerisine de yazısında yer veren Güngör, taksit sınırlamalarının kaldırılmasının, 5G’li cihazlara erişimi artıracağını vurguladı. Vodafone’un, bazı markalarla yaptığı özel anlaşmalar sayesinde 5G telefonlara erişimi kolaylaştırdığını da ekledi.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel’in de 5G sürecinde operatörlerin ihtiyaç duyduğu frekansların adil dağıtılması gerektiğini belirttiğini aktaran Güngör, “Frekanslar 100 MHz’in altına düşmemeli” vurgusuna yazısında yer verdi.

Türkiye’den Avrupa’ya Yerli Teknoloji İhracatı

Dilek Güngör, Türkiye’nin teknoloji alanındaki ihracatına da dikkat çekti. Vodafone’un 2024 yılı için 350 milyon TL’lik Ar-Ge yatırımı planladığını belirten Güngör, Türkiye’de geliştirilen bazı dijital çözümlerin Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini aktardı.

Vodafone’un geliştirdiği sadakat platformu Vodafone Happy’nin, Almanya, Romanya, İtalya gibi birçok Avrupa ülkesinde hizmet verdiğini belirten Güngör, bu tür projelerin Türkiye’nin dijital alandaki yetkinliğini artırdığını yazdı.

5G’nin Ekonomik Katkısı Büyük

Dilek Güngör, yazısında 5G’nin Türkiye ekonomisine sağlayacağı katkıya da değindi. Aksoy’un açıklamalarına yer vererek, 5G’nin yıllık 120 milyar TL’lik ekonomik fayda sağladığını belirten Güngör, Türkiye’nin bu süreci hızlandırması gerektiğini ifade etti.

Aksoy’un, ihaleden elde edilecek kısa vadeli gelir yerine uzun vadeli ekonomik faydanın önceliklendirilmesi gerektiğini belirttiğini aktaran Güngör, Türkiye’nin 5G’ye geçiş sürecinde stratejik adımlar atması gerektiğini vurguladı.