Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın nüfus uyarısının ardından doğurganlık oranını artırmak amacıyla dört bakanlık, doğum izninin uzatılması üzerinde çalışmalara başladı. Bu çerçevede, kadın çalışanların doğum izinlerinin bir yıla çıkarılması gibi seçenekler değerlendiriliyor.

Doğurganlık oranı düştü

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023 verilerine göre, doğurganlık oranı 1,51’e kadar düştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, nüfusun kendini yenileme eşiği olan 2,1 seviyesinin altına düşülmesinin varoluşsal bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

Maliyet analizi yapılacak

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nda (MKYK) doğum izni teşviki, kadın çalışanların işten uzak kalma sürelerinin ve doğum oranlarının etkilerinin hesaplanması için dört bakanlık harekete geçti. Hazırlanacak yol haritasında, kamu ve özel sektörde doğum izninin uzatılması durumunda oluşacak ilave maliyetler masaya yatırılacak.

Prof. Dr. Cem Kılıç'ın değerlendirmesi

Prof. Dr. Cem Kılıç, mevcut 16 haftalık doğum izni süresine ilave yapılabileceğini ancak bir yıl gibi uzun bir doğum izninin uygulanmasının zor olduğunu belirtti. Kılıç, böyle bir uzatmanın kadın istihdamına olumsuz etkide bulunabileceğini ve özel sektörde doğum yapan kadın işçilerin yerine yeni çalışan bulma zorluklarına dikkat çekti.

Uluslararası doğum izni süreleri

Türkiye’de şu anda özel sektörde kadın işçiler, doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta ücretli doğum izni alabiliyor. Bu süreye 6 aylık ücretsiz izin eklenebiliyor. Diğer ülkelerde ise doğum izni süreleri değişiklik gösteriyor: Bulgaristan’da 58 hafta, İrlanda’da 42 hafta, Hırvatistan’da 30 hafta ve Slovakya’da 34 hafta izinler bulunuyor.

Editör: Halit Alptekin