Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin döviz rezervlerinin 2020'den beri ilk kez artıya geçtiğini belirtti.

NTV canlı yayınında konuşan Şimşek, "Eksi rezerv gündem maddesi olmaktan çıkmıştır" dedi. Bu gelişmenin yanı sıra cari açığın milli gelire oranının yüzde 2,5'un altına düşeceğini de vurguladı.

Cari Açık ve Enflasyon Üzerine Önemli Açıklamalar

Şimşek, enflasyon ve dış ticaret verilerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Cari açığın milli gelire oranının yüzde 2,5'un altına düşeceğini belirterek, "Rezervler cuma günü 2020'den sonra ilk kez artıya geçti. Eksi rezerv gündem maddesi olmaktan çıkmıştır" ifadelerini kullandı.

Şimşek'in açıklamalarından başlıklar şu şekilde:

Kur korumalı mevduat (KKM) hacmi 70 milyar doların altına indi. Ekonomik programın kararlı bir şekilde uygulanmasıyla cari açık daralıyor ve kaliteli, dengeli bir büyüme sağlanıyor. Mayıs ayı itibarıyla cari açığın 25 milyar dolara inmesi bekleniyor ve milli gelire oranının yüzde 2,5'in altına düşmesi hedefleniyor.

Merkez Bankası'na 65 Milyar Dolar Kaynak Girişi

Swap hariç net rezervler, 2020'nin başından beri ilk kez artıya geçti. Merkez Bankası'na son iki ayda 65 milyar dolar kaynak girişi oldu. Kısa vadeli kaynaklara dayanmadan rezervlerin güçlendirilmesi planlanıyor. Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir kaynak girişi gerçekleşti.

Enflasyon ve Kur Geçişkenliği Yüksek

Yıllık enflasyon yüksek seviyelerde seyrediyor. Deprem ve seçim etkisiyle bütçe açığının yüzde 10'lara çıkabileceği öngörülüyordu, ancak vergilerin artırılmasıyla bütçe açığı yüzde 5'e çekildi. Kur serbest bırakılmak zorunda kalındı, bu da enflasyonu artırdı. Kur geçişkenliği, geçmiş dönemlere kıyasla oldukça yüksek.

Dezenflasyonist Maliye Politikası Uygulanacak

Gelecek yıl dezenflasyonist maliye politikası uygulanarak bütçe açığı yüzde 3'ün altına indirilecek. Bu yılın hedefi, bütçe açığını yüzde 5'in altına çekmek. Enflasyonun kalıcı olarak düşmesi için tüm aktörlerin sabırlı olması gerektiği vurgulanıyor.

Kurda İstikrar ve Cari Açık İyileşmesi

Vergi reformları ve etkin maliye politikalarıyla kurda istikrar sağlanıyor. Cari açıktaki iyileşme hedeften daha iyi gidiyor. Enerji ithalatının azaltılması ve yenilenebilir enerji yatırımları, ekonomik dengeyi destekliyor.

Yabancı Yatırımlar Artıyor

Son 12 ayda yaklaşık net bazda 17 milyar dolarlık yabancı yatırım girişi oldu. Yabancıların tahvillerdeki oranı yüzde 10'a yükseldi. Enflasyonun düşeceğine dair güven arttıkça fon akışının da artması bekleniyor.

Dünya Bankası ile İşbirliği

Dünya Bankası Başkanı'nın bu ay içerisinde Türkiye'yi ziyaret etmesi bekleniyor. 60 milyar doların üzerinde bir kaynağın Türkiye'ye kanalize edilmesi planlanıyor.

Kur Taahhüdü Yok

Likidite konusunda gerekirse Hazine destek sağlayacak. Ancak, herhangi bir kur taahhüdü verilmeyecek. Doğrudan yatırım çekmeye yönelik çalışmalar devam ediyor.

Kiralarda Zam Sınırı

Kiralarda yüzde 25 zam sınırının temmuz ayında sona ermesi bekleniyor. Şu anda yeni bir düzenleme yapılması planlanmıyor.

Editör: Merve Öney