ENERJİ

TPAO, Somali ve Pakistan'da enerji faaliyetlerini genişletiyor

TPAO, Somali’de sismik aramalara başlarken, Pakistan’da saha çalışmalarına hazırlanıyor. Yeni hedefler arasında KKTC, Libya ve Afrika ülkeleri bulunuyor.

Abone Ol

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), yurtiçinde yürüttüğü enerji arama ve üretim faaliyetlerinin yanı sıra uluslararası sahada da etkisini artırıyor. TPAO AR-GE Merkezi Daire Başkanı Muhammet Fatih Ayyıldız, Türkiye’nin Somali ile yaptığı yeni anlaşmayla bu ülkede hem deniz hem de kara alanlarında faaliyetlere başladığını açıkladı.

Ayyıldız, Oruç Reis gemisinin Somali açıklarında sismik araştırmalarını sürdürdüğünü, eş zamanlı olarak karasal faaliyetler için de iş birliği protokolü imzalandığını ifade etti.

Gabar’da üretim 80 bin varile ulaştı

Uludağ Enerji Zirvesi kapsamında açıklamalarda bulunan Ayyıldız, TPAO’nun yurtiçindeki başlıca üretim alanlarından biri olan Gabar’da günlük üretimin 80 bin varile yükseldiğini belirtti. Türkiye genelinde Diyarbakır, Batman, Şırnak ve Trakya bölge müdürlükleri üzerinden arama ve üretim çalışmalarının aralıksız sürdüğünü kaydetti.

Pakistan’da saha çalışmaları başlıyor

TPAO’nun uluslararası açılımı yalnızca Somali ile sınırlı değil. Ayyıldız, Pakistan’da üç yerli firmayla 40’tan fazla ruhsat için ortaklık anlaşması imzalandığını belirtti. Bu kapsamda kısa süre içinde saha faaliyetlerinin başlayacağı açıklandı.

Ayyıldız, “Sayın Bakanımız ve TPAO Genel Müdürümüz Ahmet Türkoğlu’nun katılımıyla yapılan bu iş birliği, enerji arama ve üretim kapasitemizi yurtdışına taşıma açısından stratejik öneme sahip” dedi.

Yeni hedef: KKTC ve Libya açıkları

TPAO’nun gelecek dönemde faaliyete geçmeyi planladığı yeni bölgeler arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Libya açıkları da yer alıyor. Ayyıldız, “Enerji açığımızı kapatmak adına yurt dışındaki çalışmalara devam etmek zorundayız. KKTC ve Libya da öncelikli hedeflerimiz arasında” ifadelerini kullandı.

Karadeniz’de yoğun faaliyetler sürüyor

TPAO filosunda bulunan dört sondaj ve iki sismik gemiyle faaliyetler hem yurtiçinde hem yurtdışında devam ediyor. Oruç Reis Somali’de görev yaparken, Barbaros Hayrettin Paşa Karadeniz’de aramalarına devam ediyor. Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamit Han sondaj gemileri ise Karadeniz’in farklı sahalarında aktif olarak çalışıyor.

Sakarya Gaz Sahası’nda üretim artırılacak

Ayyıldız, Sakarya Gaz Sahası’nda bulunan Filyos Tesisleri'nde yüzer üretim, depolama ve tahliye platformunun yenilendiğini söyledi. Bu platformla birlikte günlük gaz üretiminin 20 milyon metreküpe çıkarılması hedefleniyor. Platformun 20 yıl boyunca sahada hizmet vereceği belirtildi.