Ev sahibi ve kiracıların yakından takip ettiği kira zammı konusunda önemli bir gelişme yaşandı. Yargıtay, yüzde 25 zam sınırının kalkmasının ardından, kiracılar ve ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıklarda yeni bir karar verdi. Bu karara göre, kirada yapılacak artışta 12 aylık TÜFE ortalaması baz alınacak.

Yargıtay’ın Kararının Detayları

Yargıtay, enflasyon nedeniyle paranın değer kaybına istinaden kira uyarlama taleplerinin genel değil, özel hükümlere göre yapılması gerektiğine hükmetti. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, taraflar arasında kira artış oranına ilişkin bir anlaşma olup olmadığına bakılmaksızın, 5 yıldan uzun süreli veya 5 yıldan sonra yenilenen kira sözleşmeleri için yeni yıla uygulanacak kira bedelinin hâkim tarafından ortalama TÜFE değişiklik oranı, evin durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde bulundurularak hakkaniyete uygun biçimde belirleneceğine karar verdi.

Kira Artışında Yeni Dönem

Daire, kısa süreli kiralarda tespit davası, 3 ve daha uzun süreli kiralarda ise uyarlama davasının açılması gerektiğine ilişkin Yargıtay içtihatlarının artık uygulanmayacağını belirtti. Kira sözleşmesi süresinin kısa veya uzun süreli olmasının kira belirlenmesinde fark yaratmadığını vurgulayan daire, ev sahibi ile kiracı arasındaki ekonomik faktörlerdeki değişikliklerin Türk Borçlar Kanunu’nun 344. maddesine göre değerlendirileceğini belirtti.

Özel Uyarlama Hükmü

Yargıtay, Türk Borçlar Kanunu’nun 344. maddesinin özel bir uyarlama hükmü niteliğinde olduğunu ve kiranın belirlenmesinde genel uyarlama hükmü olan 'Aşırı ifa güçlüğü' başlıklı 138. maddenin uygulanamayacağını karara bağladı.