ABD Başkanı Donald Trump, Pazar günü yaptığı açıklamada, yurt dışında üretilen ve ABD’ye ithal edilen tüm filmlere %100 gümrük vergisi getirileceğini duyurdu. Kararın gerekçesi olarak, diğer ülkelerin sağladığı teşviklerle Amerikan film endüstrisinin zarar görmesi ve bunun bir "ulusal güvenlik tehdidi" oluşturması gösterildi.
Trump, Truth Social platformundaki paylaşımında, “Bu, diğer ulusların ortak çabasıdır ve bu nedenle bir Ulusal Güvenlik tehdididir” ifadelerini kullandı. Ayrıca “Yine Amerika’da film çekilmesini istiyoruz” diyerek, sektörü yeniden ülke içine çekmeyi amaçladığını belirtti.
Uygulama detayları belirsiz
Trump, Ticaret Bakanlığı dahil ilgili kurumlara vergilendirme sürecini başlatma yetkisi verdiğini söylese de, uygulamanın nasıl olacağına dair detaylar henüz netleşmedi. Vergilerin sadece sinema gösterimlerini mi yoksa dijital yayınları da mı kapsayacağı bilinmiyor.
Ticaret Bakanı Howard Lutnick, X platformunda “Bu konunun üzerindeyiz” mesajını paylaşırken, Hollywood stüdyolarını temsil eden Motion Picture Association'dan henüz resmi bir açıklama gelmedi.
Hollywood’un üretimi yurt dışına kayıyor
Son yıllarda vergi avantajları ve düşük yapım maliyetleri nedeniyle birçok Hollywood yapımı Kanada, İngiltere, Orta Avrupa ve Avustralya gibi ülkelere yönelmiş durumda. 2023 yılında 40 milyon doların üzerindeki bütçeye sahip projelerin yaklaşık yarısı ABD dışında üretildi.
Araştırma şirketi ProdPro’ya göre, Kaliforniya film çekiminde artık altıncı sırada. Los Angeles merkezli FilmLA verilerine göre ise son on yılda şehirdeki yapım faaliyetlerinde yaklaşık %40’lık düşüş yaşandı.
Hollywood için vergi teşviki çağrısı artıyor
Film sektöründeki düşüş, Hollywood’da iş yapan sendikalar ve prodüktörler tarafından eyalet yönetimine baskıya dönüştü. Kaliforniya Valisi Gavin Newsom’dan, yurt dışındaki teşviklerle rekabet edebilmek adına daha fazla vergi indirimi talep ediliyor.
Trump’ın yeni vergi çıkışı, geçmişte Çin başta olmak üzere çeşitli ülkelere yönelik ticaret anlaşmazlıklarıyla piyasalarda dalgalanmalara neden olan politikalara benzerlik taşıyor. Uzmanlar, bu adımın içerik maliyetlerini artırabileceği ve sinema sektöründe küresel etki yaratabileceği görüşünde.