A1 Capital'in yayımladığı günlük bültende, piyasalarda devam eden jeopolitik ve ekonomik belirsizliklerin yatırımcı davranışlarını şekillendirmeye devam ettiği ifade edildi. Rapora göre, küresel çapta yaşanan gelişmeler, piyasalarda netlik arayışını öne çıkarıyor.
Bültende, altın tarafında görülen yoğun pozisyonlanmanın kısa vadede bir duraklama yaratabileceği ancak yatırımcıların altını halen cazip bir korunma aracı olarak gördüğü belirtildi. Geri çekilmenin şimdiye kadar sınırlı kaldığı, belirsizliğin sürmesi durumunda değerli metale olan talebin devam etmesinin beklendiği kaydedildi.
Jeopolitik gelişmeler gündemdeki yerini koruyor
ABD, Ukrayna ve Avrupa temsilcileri arasında Londra'da planlanan üst düzey görüşmelerin, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin Kırım’a ilişkin açıklamaları sonrasında iptal edildiği ancak daha düşük seviyede de olsa sürdüğü bildirildi. Zelenskiy, yapılan görüşmelerin “zor ama yapıcı” olduğunu ifade etti. Bu gelişmelerin ardından Rusya, Kiev'e bu yılın en büyük saldırısını düzenleyerek en az 12 kişinin ölümüne yol açtı.
Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e “Vladimir, DUR!” şeklindeki nadir çıkışı dikkat çekerken, Trump’ın Zelenskiy hakkında geçmişte kullandığı “diktatör” nitelemesi ile birlikte Rusya’ya karşı daha yumuşak bir dil tercih etmesi kamuoyunda tartışma konusu oldu.
Ticaret savaşı sinyalleri: Çin-ABD hattında tarifeler masada
Beyaz Saray, Çin'e uygulanan tarifelerde indirime açık olabileceğini bildirirken, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, mevcut tarifelerin sürdürülebilir olmadığını ancak olası bir indirimin tek taraflı olmayacağını vurguladı. Bu açıklamaların ardından Çin tarafı, ABD'den tarifelerin tamamen iptalini talep etti. Piyasalarda, taraflar arasında bir anlaşma olup olmayacağı değil, sürecin netleşip netleşmeyeceği takip ediliyor.
Avrupa ve Asya ekonomilerinde zayıflama sinyalleri
Almanya, 2025 yılı ekonomik büyüme beklentisini %0,3’ten durgunluğa çekerek aşağı yönlü revize etti. Hükümetin açıklamasında küresel ticaret anlaşmazlıklarının büyümeyi engellediği, ihracat ağırlıklı ekonominin zayıf talep ve rekabet kaybıyla karşı karşıya olduğu belirtildi.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise geçen hafta yıl içindeki yedinci faiz indirimini yaparken, ECB Başekonomisti Philip Lane, belirsizliklerle başa çıkmak için faiz politikasında esnek olunması gerektiğini, ancak hâlâ indirime gidilebilecek alan bulunduğunu dile getirdi.
IMF’den Asya’ya yönelik büyüme uyarısı
Uluslararası Para Fonu (IMF), Asya ekonomilerine dair büyüme tahminlerini aşağı çekti. Buna göre, 2024’te %4,6 olan büyüme oranı 2025 ve 2026 yıllarında sırasıyla %3,9 ve %4,0’a gerileyecek. IMF Asya-Pasifik Direktörü Krishna Srinivasan, bölgede enflasyonun hedef seviyelerde seyrettiğini ve para politikasında gevşeme için alan bulunduğunu açıkladı. Ayrıca iç talebin artırılması ve kur esnekliğinin krizlere karşı tampon oluşturabileceği vurgulandı.