Yüksek kredi faiz oranları, gayrimenkul yatırımının enflasyondan korunma aracı olarak öne çıkan rolünü zayıflatmaya başladı. Mart ayı verileri, ülke genelinde birçok şehirde konut fiyat artışlarının Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) altında kaldığını ve reel anlamda zarar yaşandığını gösteriyor. Konut alımları, artık ağırlıklı olarak oturum amaçlı gerçekleşiyor.

Enflasyon Karşısında Kazandıran ve Kaybettiren Şehirler

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) mart ayı verileri, yıllık enflasyonun %68,50 olarak gerçekleştiğini açıkladı. Bu oranla karşılaştırıldığında, gayrimenkul değerlerinde önemli artış gösteren şehirler arasında Hatay (%84), Ordu (%79), Muğla (%78), Eskişehir ve Elazığ her ikisi de (%75) yer aldı. Ankara ve Sakarya'da yıllık değer artış oranı %70 olarak gerçekleşti.

Değer Artışı TÜFE Altında Kalan Şehirler

Buna karşın, Kocaeli (%60), Yalova (%59), Samsun (%58), Şanlıurfa ve Gaziantep (%57), İstanbul ve İzmir (%56), Çanakkale (%54), Mersin ve Bursa (%50), Antalya (%46) ve Adana (%36) gibi şehirlerde konut fiyat artışları, yıllık TÜFE'nin altında kaldı ve yatırımcılarına reel anlamda kayıp yaşattı.

Gayrimenkul Sektörü ve Kredi Faiz Etkisi

Sektör analistleri, yüksek kredi faiz oranlarının konut yatırımını olumsuz etkilediğini belirtiyor. Konut alımlarının çoğunluğunun kullanım amaçlı olduğu, kredi talebinin düşük seyrettiği ve peşin alımların altın ve döviz bozdurma işlemleri ile desteklendiği gözlemleniyor.

Editör: Halit Alptekin