ABD'nin borç yüküne yönelik artan kaygılar, doları bu hafta beş haftadır ilk kez haftalık bazda düşüşe geçirdi. Moody's'in kredi notu indiriminin ardından yatırımcıların dikkatini 36 trilyon doları aşan borç ve Başkan Donald Trump'ın önerdiği vergi tasarısı çekti.
Euro ve yen güç kazandı
Euro, haftalık bazda %1,2 artarak 1,132 dolara yükseldi. Bu artış, son haftalarda doların tarifelere ara verilmesiyle kazandığı desteğin zayıflamasıyla gerçekleşti. Aynı zamanda, yatırımcılar daha güvenli yatırım araçlarına yönelerek dolardan uzaklaştı. Uzmanlara göre euro, 2025 yılında %9'luk değer artışıyla öne çıkabilir.
Japon yeni de haftalık bazda %1,5 değer kazanarak 143,47 seviyesine ulaştı. Bu güçlenmede Japonya’daki çekirdek enflasyonun son iki yılın en yüksek seviyesine çıkması ve yıl sonuna kadar bir faiz artışının daha gündeme gelmesi etkili oldu.
Yatırımcı güveni kırılgan
Trump’ın “büyük, güzel” olarak nitelediği vergi tasarısının Kongre’deki belirsizliği, yatırımcıların güvenli limanlara yönelmesine neden oluyor. Singapur Merkez Bankası döviz stratejisti Moh Siong Sim, odak noktasının tarifelerden mali risklere kaydığını belirtiyor.
Dolar endeksi geriliyor
Altı büyük para birimi karşısında doları ölçen dolar endeksi, bu hafta %1,35 değer kaybederek 99,614 seviyesine indi. Bu düşüş, ABD Hazine tahvillerindeki satış dalgasına rağmen gerçekleşti.
30 yıllık tahvil getirisi %5 seviyesini aşarken, bu durum doları desteklemedi. Pepperstone Araştırma Başkanı Chris Weston, bu yükselişin ekonomik büyümeden değil, artan bütçe açıkları ve faiz yüklerinden kaynaklandığını ifade etti.
Japonya'dan faiz sinyali
Japonya'da gıda fiyatları ve küresel belirsizlikler, Merkez Bankası’nı yeni faiz artışına zorlayabilir. Bu durum, Japon yeni üzerindeki baskının azalmasını sağladı.