ABD Başkanı Donald Trump, Salı günü imzaladığı iki kararnameyle otomobil sektörüne yönelik gümrük tarifelerinde gevşemeye gitti. Bu adım, bazı mallara vergi muafiyeti ve kredi kolaylıkları sunarak otomobil üreticilerine destek olmayı amaçlıyor. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, bu değişiklik ABD’ye ithal edilen sekiz milyon araca uygulanan yüzde 25’lik mevcut tarifeleri kapsamıyor.
Trump’ın ticaret ekibi aynı gün yaptığı açıklamada, başkanın yabancı bir ticaret ortağıyla ilk ticaret anlaşmasını imzaladığını duyurdu. Trump, bu adımlarla Amerikan otomotiv sektörünü desteklemeyi ve yatırım ortamını güçlendirmeyi hedefliyor.
Sektördeki belirsizlik sürüyor
ABD Başkanı, söz konusu kararnameleri, otomobil parçalarına yüzde 25 oranında yeni gümrük vergisi getirme planını açıklamasından sadece birkaç gün önce, otomotiv endüstrisinin kalbi sayılan Michigan’ı ziyaret etti. Bu ziyaret, görevdeki 100. gününün arifesinde, Trump yönetiminin ekonomi politikalarına dair kamuoyundaki olumsuz görüşlerin arttığı bir döneme denk geldi.
Gümrük tarifelerinin büyüme, enflasyon ve işsizlik üzerinde olumsuz etkiler doğurabileceği yönündeki işaretler artarken, Trump geri adım niteliğindeki kararnameyle otomobil üreticilerine yurt içindeki montajlarda yerli parça kullanımını artırmaları için iki yıl süre tanıdı.
Trump, Washington’dan Michigan’a hareketi sırasında gazetecilere verdiği demeçte, “Sadece onlara yardım etmek istedik. Yedek parça bulamazlarsa cezalandırmak istemiyoruz,” ifadesini kullandı.
Ticaret anlaşmalarıyla yeni dönem
Trump’ın ithal otomobil parçalarına tarifeleri artırmasının ardından sektör temsilcileri yönetim üzerinde baskı kurmuştu. Autos Drive America adlı sektör grubu, Trump’ın kararının bazı kısıtlamaları hafiflettiğini ancak otomotiv sektörünün güçlendirilmesi için daha fazla adım gerektiğini belirtti.
Kanada Ticaret Odası Başkanı Candice Liang da, Kuzey Amerika’daki otomotiv üretim ağını etkileyen tarifelerin, ancak tamamen kaldırıldığında rahatlama sağlayacağını söyledi. Liang, “Sürekli değişen politikalar belirsizlik yaratıyor ve yatırımcıları uzaklaştırıyor,” dedi.
ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick ise CNBC’ye verdiği demeçte, Trump yönetiminin karşılıklı gümrük vergilerini kalıcı olarak düşürecek bir ticaret anlaşmasına vardığını ancak ülke ismini açıklamak için resmi onayı beklediğini söyledi. Trump, özellikle Hindistan ile bir anlaşma yapılabileceği yönündeki iyimserliğini dile getirdi.
Ticaret politikasında yaşanan bu gelişmeler, piyasada olumlu karşılık buldu. Standard & Poor's 500 endeksi altıncı işlem gününde de yükselerek yüzde 0,6 artış kaydetti. Trump yönetimi, 90 günlük gümrük vergisi askıya alma sürecinde 90 yeni ticaret anlaşması imzalamayı hedefliyor.