Orta Doğu'da, İran'ın İsrail'e yönelik hafta sonu gerçekleştirdiği saldırı sonrasında güvenli liman olarak görülen altın, talep artışıyla rekora yakın seviyelere çıktı. Külçe altın, bölgedeki çatışmanın tehlikeli yeni bir aşamaya girmesiyle yüzde 1,2 oranında değer kazandı. 

Altının Rekor Kırma Yolculuğu

Değerli metal, piyasa değerinin ons başına 2.400 doları aşarak Cuma günü önemli bir yükseliş kaydetti. Ancak, teknik göstergelerin yükselişin aşırı sıcak olduğunu göstermesi ve yatırımcıların pozisyonlarını tasfiye etmeleri nedeniyle seans düşüşle sonuçlandı. Son gelişmeler, İsrail'in olası bir misilleme eyleminin altın fiyatlarını kısa vadede destekleme potansiyelini artırdı.

Jeopolitik Gerilimlerin Piyasa Üzerindeki Etkileri

Pepperstone Group Araştırma Başkanı Chris Weston, Orta Doğu'daki artan gerilimlerin altın alımı için ciddi bir neden teşkil ettiğini belirtti. Weston'a göre, piyasada fiyatlanan büyük bir jeopolitik prim var ve orta vadeli altın alımlarının muhtemelen daha yüksek olacağını öngördü. Şubat ortasından bu yana altın neredeyse yüzde 20 değer kazandı, bu yükselişe Fed'in politika değişiklikleri, merkez bankalarının alımları ve Çinli tüketicilerin artan talebi de katkı sağladı.

Spot Altın ve Diğer Değerli Metallerin Performansı

Spot altın, geçen hafta yüzde 0,6 artış kaydettikten sonra, Singapur saati ile 08:51 itibarıyla ons başına 2.354,62 dolara ulaşarak yüzde 0,4'lük bir artış gösterdi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi, geçen hafta Eylül 2022'den bu yana en büyük yükselişini kaydederek yüzde 1,3 arttı ve bu hafta yatay seyir izledi. Diğer değerli metaller arasında gümüş fiyatları yükselirken, platin ve paladyum değer kaybetti.

Editör: Halit Alptekin