Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleşen Nusret-2023 Davet Tatbikatı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Sahil Güvenlik Komutanlığı birliklerinin yanı sıra dost ve müttefik ülkelerden EOD timleri ve gözlemcilerin katılımıyla Saros Körfezi'nde devam ediyor. Tatbikat, mayın harbi planlama ve icra konularında eğitim sağlamak amacıyla her yıl düzenleniyor.

Tatbikatın Önemi ve İçeriği

Mayın Filosu Komutanı Tümamiral Mustafa Kaya, tatbikatın amacının Türk Deniz Kuvvetleri ile dost ve müttefik deniz kuvvetleri arasındaki işbirliğini ve birlikte çalışabilirliği geliştirmek olduğunu belirtti. Tatbikat, mayın harbi harekat merkezi aracılığıyla Mayın Filosu Komutanlığınca sevk ve idare ediliyor.

TCG Nusret Gemisi'nin Tarihsel Önemi

TCG Nusret Gemisi, Çanakkale Deniz Savaşı'nda önemli bir rol oynadı. Tümamiral Kaya, geminin Çanakkale Boğazı'na döktüğü mayınlarla 1. Dünya Savaşı'nın kaderini değiştirdiğini hatırlattı.

Katılımcılar ve Faaliyetler

Tatbikata Türkiye'den ve NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 unsurlarından birçok ülkenin mayın avlama gemileri, helikopterler, su altı savunma timleri ve insansız hava araçları katılıyor. Ayrıca, çeşitli ülkelerden EOD timleri ve 20 gözlemci personel birlikler gözlemci olarak yer alıyor.

Denizlerdeki Mayın Tehlikesi ve Türk Deniz Kuvvetlerinin Faaliyetleri

Tümamiral Kaya, 1. Dünya Savaşı'ndan kalan mayınların tespiti ve imhası hakkında bilgi verdi. Ayrıca, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda Karadeniz'de sürüklenen mayınlar ve Türk Deniz Kuvvetlerinin bu riski minimize etmek için yürüttüğü faaliyetlere değindi.

Tatbikatın Amacı ve Süreci

Nusret-2023 Davet Tatbikatı, mayın döküş, mayın karşı tedbirleri ve liman ziyaretlerini içeren 3 safhada icra ediliyor. Tatbikat, 6 Aralık'ta sona erecek.

Editör: Halit Alptekin