Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), nisan ayında küresel gıda emtia fiyatlarının tahıl, et ve süt ürünlerinde yaşanan artışlarla birlikte yükseldiğini duyurdu. FAO Gıda Fiyat Endeksi, nisan ayında ortalama 128,3 puana ulaştı. Bu, mart ayındaki 127,1 puanlık seviyeye göre yüzde 1’lik bir artışı ifade ediyor.
Yıllık bazda değerlendirildiğinde endeks, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,6 oranında daha yüksek seviyeye ulaştı. Ancak bu değer, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgali sonrasında Mart 2022’de ulaşılan zirvenin hâlâ yüzde 19,9 altında.
Tahıl ve et fiyatları artış gösterdi
FAO’nun tahıl fiyat endeksi, mart ayına göre yüzde 1,2 oranında artış gösterdi. Bu artışta, Rusya’dan yapılan ihracatın azalmasıyla buğday fiyatlarının yükselmesi, pirinçte güçlü taleple artış yaşanması ve ABD’de mısır stoklarının düşmesi etkili oldu. Ancak tahıl fiyatları geçen yılın aynı ayına göre hâlâ yüzde 0,5 daha düşük seviyede bulunuyor.
Et fiyat endeksi ise nisan ayında yüzde 3,2 oranında artış gösterdi. Artışta, domuz eti fiyatları ve sığır etine yönelik güçlü ithalat talebi belirleyici oldu.
Süt fiyatlarında sert yükseliş, yağ ve şeker geriledi
Nisan ayında süt ürünleri fiyat endeksi yüzde 2,4 arttı. Özellikle Avrupa’daki stokların azalmasıyla tereyağı fiyatlarında dikkat çekici bir artış yaşanırken, yıllık bazda süt ürünleri fiyatları yüzde 22,9 oranında yükseldi.
Öte yandan, bitkisel yağ fiyat endeksi yüzde 2,3 gerilerken, bu düşüşte palmiye yağı fiyatlarındaki sert gerileme etkili oldu. Şeker fiyatları ise küresel ekonomik görünümdeki belirsizlikler nedeniyle yüzde 3,5 azaldı.
Buğday üretim tahmini sabit kaldı
FAO, ayrı yayımladığı tahıl raporunda, 2024 yılı dünya buğday üretiminin 795 milyon metrik tonla geçen yılki seviyede kalacağını bildirdi. Küresel tahıl üretimi tahmini ise önceki beklenti olan 2,849 milyar tondan 4,848 milyar tona düşürüldü.