Borsa İstanbul, kıymetli madenler aracı kuruluşları arasında dağıtılmak üzere rezerv olarak ayrılan kota miktarının 10 kilogram artırıldığını açıkladı. Yapılan açıklamada, işlenmemiş altın ithalatında yaşanan yükselişin dış ticaret dengesi ve ödemeler dengesi üzerindeki olumsuz etkilerini dikkate alarak, altın ithalatının artış hızını azaltmaya yönelik bir tedbir olarak 7 Ağustos 2023 tarihinden itibaren aylık toplam ithalat kotasının bir kısmının rezerv olarak ayrıldığı hatırlatıldı.

Kota Miktarı 500 Kilogramdan 510 Kilograma Çıkarıldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 3 Mayıs 2024 tarihli yazısına göre, rezerv olarak ayrılan kota miktarı 500 kilogramdan 510 kilograma çıkarıldı. Bu kapsamda, kıymetli madenler aracı kuruluşları her ayın ilk beş işgünü içinde 25 kilogramı geçmemek üzere taleplerini Borsa İstanbul’a bildireceklerdir. Talep edilen miktar 510 kilogramdan fazla olursa, ortalama tahsis miktarı hesaplanacak ve eşit dağıtım yapılacak.

İthalat Kota Talebi ve ELTAS Uygulaması

Kıymetli madenler aracı kuruluşları, kesinleşen kota miktarlarını öğrenmek için ilgili ayın beşinci iş gününü takip eden iş günlerinde Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası Direktörlüğü ile iletişime geçmeli. Talepler, KASA uygulaması (kasa.borsaistanbul.com) Elektronik Talimat Sistemi (ELTAS) üzerinden çevrimiçi olarak yapılacak.

Erdoğan: Et ve gübre fiyatlarındaki artış göz ardı edilemez Erdoğan: Et ve gübre fiyatlarındaki artış göz ardı edilemez

Kota Dağılımında Değişiklik Yapıldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın talimatıyla, diğer üyeler için de kota dağılımında değişiklik yapıldı. Üyelerin, kota miktarını öğrenmek için Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası Direktörlüğü ile iletişime geçmeleri gerekiyor.

Editör: Halit Alptekin