Uluslararası Para Fonu (IMF), Perşembe günü yaptığı açıklamada, Lübnan'daki ekonomik reformların ülkeyi içinde bulunduğu krizden çıkarmaya yetmediğini belirtti. IMF heyeti başkanı Ernesto Ramirez Rigo, Lübnan'da devam eden mülteci krizi, İsrail'le güney sınırında yaşanan çatışmalar ve Gazze'deki savaşın yayılmasının, ekonomik durumu daha da kötüleştirdiğini vurguladı.

Çatışmalar ve Ekonomik Durum

İsrail güçleri ve Lübnan Hizbullah'ı, geçen yıl Ekim ayında Gazze'de savaşın başlamasından bu yana Lübnan'ın güney sınırında karşılıklı ateş açtı. İsrail, Gazze'ye saldırısını, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyindeki topluluklara düzenlediği saldırının ardından başlattı. Gazze sağlık otoritelerine göre, İsrail'in saldırıları 35.000'den fazla insanı öldürdü ve binlercesinin daha enkaz altında kalmasından endişe ediliyor.

IMF'nin Tespitleri ve Önerileri

Rigo, çatışmanın "önemli sayıda insanı yerinden ettiğini ve güney Lübnan'da altyapıya, tarıma ve ticarete zarar verdiğini" belirtti. Ayrıca, turizmdeki düşüşle birlikte, çatışmayla ilişkili yüksek risklerin ekonomik görünüm üzerinde önemli bir belirsizlik yarattığını ekledi.

Rigo'ya göre, Lübnan maliye bakanlığı ve merkez bankası tarafından uygulanan mali ve parasal reformlar, enflasyonist baskının azaltılmasına yardımcı oldu. Ancak, Lübnan'ın mali krizini hafifletmek için daha fazlasının yapılması gerektiğini vurguladı. "Bu politika tedbirleri, krizden toparlanmayı sağlamak için gerekenin altında kalıyor. Banka mevduatları dondurulmuş durumda ve hükümet ile parlamento krize bir çözüm bulamadığı için bankacılık sektörü ekonomiye kredi sağlayamıyor" dedi.

Ekonomik Reformların Yetersizliği

Lübnan ekonomisi, 2019'da çözülmeye başladığından beri para birimi değerinin yaklaşık %95'ini kaybetti, bankalar mevduat sahiplerini tasarruflarından mahrum bıraktı ve nüfusun %80'inden fazlası yoksulluk sınırının altına düştü. Kriz, devlete yüklü miktarda kredi veren bankalara liderlik eden yönetici seçkinler arasında onlarca yıldır süren müsrif harcamalar ve yolsuzluğun ardından patlak verdi.

Hükümet, finansal sistemdeki kayıpların toplamının 70 milyar dolardan fazla olduğunu tahmin ediyor ve bu kayıpların çoğunluğunun merkez bankasında biriktiği ifade ediliyor.

Editör: Halit Alptekin