GÜNDEM

Çin ekonomisinde deflasyon baskısı derinleşiyor

Çin’de fabrika çıkışlı fiyatlar Nisan’da %2,7 düşerek son altı ayın en sert kaybını yaşadı. Zayıf talep ve ticaret savaşı deflasyon baskısını artırıyor.

Abone Ol

Çin’de üretici fiyatları Nisan ayında yıllık bazda %2,7 düşerek son altı ayın en sert kaybını yaşadı. Tüketici fiyatları da üçüncü ayda da düşüşünü sürdürdü. Bu gelişmeler, dünyanın ikinci büyük ekonomisinde deflasyonist baskının güçlendiğine işaret etti.

Ticaret savaşı ve zayıf iç talep fiyatları baskılıyor

Ekonomistler, düşüşte uzun süredir devam eden konut piyasasındaki durgunluk, yüksek borçluluk seviyesi ve iş güvencesizliğinin etkili olduğunu belirtiyor. Ayrıca ABD ile süren ticaret savaşının ihracatı olumsuz etkilediği ve bu durumun tüketici harcamalarını zayıflattığı ifade ediliyor.

Çekirdek enflasyon durağan, ÜFE tahminlerden iyi geldi

Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre, Nisan ayı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) %2,7 düşerek Mart ayındaki %2,5’lik kaybı geride bıraktı. Ancak bu rakam, ekonomistlerin %2,8’lik düşüş beklentisinin altında kaldı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ise yıllık bazda %0,1 geriledi. Aylık bazda TÜFE %0,1 artış gösterdi. Gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyon ise %0,5 ile Mart ayına paralel kaldı.

Zhang: Daha proaktif mali politika gerekiyor

Pinpoint Asset Management Baş Ekonomisti Zhiwei Zhang, Çin’in kalıcı deflasyon riskiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, “Ticaret görüşmeleri ilerlese bile tarifelerin Nisan öncesi seviyeye inmesi zor. İç talebi canlandırmak için daha güçlü mali adımlar şart” dedi.

Teşvik paketleri devreye alındı

Çin hükümeti, tüketimi artırmak için geçen hafta faiz indirimi ve likidite enjeksiyonları dahil olmak üzere yeni teşvik paketleri açıkladı. E-ticaret devleri JD.com ve Alibaba, ihracatçıların iç piyasaya yönelmesine yardımcı olacak stratejiler geliştiriyor.

Büyüme hedefi tehlikede

Goldman Sachs başta olmak üzere önde gelen yatırım bankaları, Çin’in bu yılki büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize etti. Tahminler, hükümetin %5 seviyesindeki resmi hedefinin altına düşerken, bu yavaşlamanın başlıca nedeni olarak ABD ile süren ticaret gerilimi gösteriliyor.