2024 yılında, ons başına 2.400 doları aşan altın fiyatlarında Çin, dünyanın en büyük değerli metal üreticisi ve tüketicisi olarak belirleyici bir role sahip. Çin'in artan mücevher, külçe ve sikke tüketimi, özellikle geçen yıl rekor seviyelere ulaşarak bu yükselişte etkili oldu. Ülkedeki altın takı talebi %10 artış gösterirken, Hindistan'daki talep %6 düşüş yaşadı. Ayrıca, Çin'deki külçe ve sikke yatırımları %28 oranında arttı.

Jeopolitik Gerginlikler ve ABD Faiz Oranları Altın Talebini Etkiliyor

Orta Doğu ve Ukrayna'daki savaşlar gibi jeopolitik gerginliklerin artması ve ABD faiz oranlarının düşme ihtimali, altının güvenli liman özelliğini güçlendiriyor. Çin'den gelen artan talep, perakende müşterileri, fon yatırımcıları, vadeli işlem tüccarları ve merkez bankaları tarafından altın yatırımının cazibesini artırıyor.

Çin'in Sınırlı Yatırım Seçenekleri Altın Talebini Artırıyor

Hong Kong merkezli Precious Metals Insights Ltd'nin genel müdürü Philip Klapwijk, Çin'de yatırım seçeneklerinin sınırlı olduğunu ve bu durumun, emlak sektöründeki kriz, dalgalı borsalar ve zayıflayan yuan gibi faktörlerle birleşerek yatırımcıları altın gibi daha güvenli varlıklara yönlendirdiğini belirtti. Çin, döviz ve sermaye kontrolleri nedeniyle yatırımlarını yurt dışı piyasalara taşıyamazken, yüksek miktarlarda altın ithalatı yapmaya devam ediyor.

Çin'in Denizaşırı Altın İthalatının Artışı

Çin, yıllık üretimine rağmen yüksek miktarda altın ithal etmek zorunda kalmakta ve bu miktar son iki yılda 2.800 tonu aşarak önemli bir düzeye ulaştı. Bu miktar, dünya çapındaki borsa yatırım fonlarını destekleyen metal miktarından fazla olup, ABD Merkez Bankası'nın elindeki stokların yaklaşık üçte birine denk gelmekte.

Editör: Halit Alptekin