Oy kullanmadan önce açıklama yapan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener Yener, seçimle ilgili bilgi verdi. Oyunu kullanmak için YSK binasından çıkış yapan Yener, basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Türkiye genelinde oy verme işlemlerinin sorunsuz şekilde başladığını belirten Yener, "Tüm il, ilçe seçim kurullarından son durumlarına ilişkin bilgileri aldık. Şu anda sorunsuz olarak oy verme işlemleri devam ediyor. İnşallah gün sonunda da sorunsuz bir şekilde oy verme işlemleri tamamlanıp sayım işlemlerine geçeriz. Şu anda ben de oy kullanmaya gidiyorum" dedi.

Yayın Yasağı Ne Zaman Sona Erecek?

Ankara'da oyunu kullandıktan sonra tekrar basın mensuplarına açıklama yapan Yener, seçmenlere oy kullanma çağrısında bulundu. Yener, yayın yasaklarının saat 21'de kalkacağını belirtirken, saat 17'de kurulun toplanarak oy verme saatinin öne çekilip çekilmeyeceğinin değerlendirileceğini söyledi. Yener, tüm siyasi partilerin seçim kurallarına uymalarını ve demokratik sürecin halka hayırlı olmasını diledi.

Ülke Geneli Seçmen Sayısı

Seçimde 61 milyon 441 bin 882 kayıtlı seçmen bulunurken, 1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez oy kullanacak. 34 siyasi partinin adayının yarıştığı seçimlerde, ülke genelinde 206 bin 845 sandık kuruldu ve yaklaşık bin seyyar sandık oluşturuldu. Seçimlerde 81 il, 973 ilçe, 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği seçimler yapılacak.

Oy Kullanma Kuralları ve Saatleri

Seçmenler, oy kullanacakları yer ve sandık bilgilerini YSK'nin internet sitesi, e-Devlet kapısı, Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması veya "444 9 975" numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden kontrol edebilecekler. Oy verme günü, seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Oy verme saatleri Adıyaman'dan Kilis'e kadar olan illerde 07.00-16.00, diğer illerde ise 08.00-17.00 olarak belirlendi.

Kimlik Belgesi Şart

Seçmenler, oy kullanırken kimlik belgelerini yanlarında bulundurmak zorunda. Kimlik belgesi olarak nüfus cüzdanı, pasaport, evlenme cüzdanı gibi resmi nitelikteki belgeler kabul edilecek. Cep telefonu, fotoğraf makinesi gibi cihazların oy verme yerine alınması yasak.

Oy Kullanma İşleminin Geçerliliği

Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettikleri adaylar için ayrılan bölüme "TERCİH" veya "EVET" mührünü basarak oy kullanacaklar. Oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması gerekecek ve zarfa başka bir şey konulmayacak. Oy pusulasına işaret dışında bir müdahale yapılmayacak ve oy verme işlemi bittikten sonra seçmen listesinde imza atılacak.

Editör: Merve Öney