Geçen hafta, yatırımcılar için merkez bankaları yetkililerinin açıklamaları ve yoğun makroekonomik takvim önemliydi. Bu dönemde, şirket karlarının beklentilerin üzerinde gelmesi, risk algısını olumlu yönde etkiledi. Özellikle, Fed Başkanı Jerome Powell'ın para politikasındaki gevşemenin piyasa beklentilerinden daha geç olacağına dair sinyalleri dikkat çekiciydi. Diğer Fed yetkililerinin de Powell'ın açıklamalarını destekleyen ifadeleri piyasalar üzerinde etkili oldu.

Fed'in Faiz İndirimine İlişkin Beklentiler

Gelişmeler ışığında, para piyasalarındaki fiyatlamalarda güvercin beklentilerin zayıfladığı gözlemlendi. Özellikle, Fed'in mart ayında faiz indirimine gidebileceğine dair tahminler %22 seviyesine düştü, mayıs ayında ise %52 ihtimalle politika faizinin 25 baz puan indirileceği öngörülüyor. Ayrıca, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ticari gayrimenkul piyasasındaki zayıflık nedeniyle bankacılık sektöründe yaşanabilecek "stres ve kayıpları" beklediğini, fakat bunun bankacılık sistemi için risk teşkil etmeyeceğini belirtti.

Küresel Ekonomik Veriler ve Beklentiler

Gelecek hafta, ABD Hazine bütçe dengesi, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), New York Fed sanayi endeksi, Phildelphia Fed imalat sanayi endeksi, sanayi üretimi, kapasite kullanımı, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi gibi önemli veriler takip edilecek. Avrupa'da ise Almanya ve Avro Bölgesi'nde Zew ekonomik güven endeksi, İngiltere'de TÜFE, sanayi üretimi ile GSYH ve Euro Bölgesi dış ticaret dengesi verileri izlenecek. Asya piyasalarında da Japonya ekonomisinin büyüme verisi ve sanayi üretimi verileri ön plana çıkacak. Yurt içinde ise ödemeler dengesi, bütçe dengesi ve konut satışları verileri yatırımcıların gündeminde olacak. AA Finans Ödemeler Dengesi Beklenti Anketi'ne göre, cari işlemler hesabının Aralık 2023'te 3 milyar 83 milyon dolar açık vermesi ve 2024 yılında 35 milyar 250 milyon dolar açıkla kapanması bekleniyor.

Editör: Halit Alptekin