Türk ekonomisine ve uygulanan ekonomi politikalarına uluslararası piyasaların güveni artış gösteriyor. Son dönemde, Türkiye'nin dış borçlanma faizleri düşüş gösterirken, vadelerin uzaması dikkat çekiyor. Geçtiğimiz haftada Eximbank, Türkiye Varlık Fonu (TVF) ve Hazine'nin yurt dışı borçlanma ihalelerinde toplam 4 milyar dolar dış kaynak temin edildi ve toplam talep 23,8 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Eurobond İhracında Gözlemlenen Pozitif Gelişmeler

8 Şubat'ta Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 3 milyar dolar tutarında, 15 Mayıs 2034 vadeli bir eurobond ihracı gerçekleştirildi. Bu tahvilin kupon oranı %7,625, getirisi ise %7,875 seviyesinde gerçekleşti. Yaklaşık 300 yatırımcının, toplam ihraç tutarının üç katından fazla talep gösterdiği ihracın, ilk getiri beklentisinden aşağı yönlü yapılan 50 baz puanlık revizyon, ihracın nihai getirisini %7,875 seviyesine çekti.

ABD Hazine Tahvili ile Karşılaştırıldığında Düşük Prim Farkı

Yeni yapılan ihracın ABD Hazine tahvili getirisi ile arasındaki fark (spread), 371 baz puan olarak belirlendi. Bu fark, Şubat 2020'de gerçekleştirilen ve benzer vadedeki ABD Hazine tahvili üzerine 298 baz puan ödenen 5 yıl vadeli ihraca göre en düşük seviyedeki prim farkını işaret ediyor. Ocak 2023'te yapılan bir önceki 10 yıl vadeli ABD doları cinsi ihracın getiri ve prim farkı (sırasıyla %9,750 ve 619 baz puan), son dönemde yatırımcıların Türkiye'nin ekonomi politikalarına artan güvenini gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yabancı Finans Kuruluşlarından Olumlu Yaklaşımlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomi programını sürekli olarak sahiplenmesi ve yabancı finansal kuruluşların raporlarında programa yönelik olumlu ifadeleri, Türkiye'ye ve uygulanan programa olan güveni artırarak yatırımcı ilgisini yükseltiyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Açıklamaları

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, program sayesinde Türkiye'nin dış borçlanma maliyetlerini daha da düşürecek çalışmaları sürdürdüklerini belirtti.

Son Eurobond İhracında İyileşme Gözlemleri

Kasım 2022'de gerçekleştirilen 5 yıl vadeli ABD doları cinsi ihracın getirisi %10, fark ise 561,4 baz puan seviyesindeyken, son ihracta vadenin iki katına çıkmasına rağmen getiri ve prim farkının belirgin şekilde iyileştiği gözlemlendi.

Türkiye'nin 5 Yıllık Kredi Risk Primi (CDS)

CDS'de yılbaşından bu yana kısmi bir artış gözlemlenmesine rağmen, ekonomik programa duyulan güvenin etkisi ve TL varlıklara artan talep ile Türkiye'nin CDS'i tekrar düşüşe geçti. Türkiye'nin CDS'i şu anda 311 baz puan seviyelerinde bulunuyor.

Editör: Halit Alptekin